Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Kuchnia i sala w restauracji

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
300,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 400,00 
Prowadzisz biznes gastronomiczny? Szukasz sposobów na rozwój restauracji? Chcesz być na bieżąco z trendami kulinarnymi? Zapisz się na warsztat Kuchnia i sala w restauracji. Jest to wyjątkowe połączenie warsztatu z zakresu zarządzania zespołem w gastronomii, pokazu kulinarnego wybitnego szefa kuchni i panelu dyskusyjnego z prowadzącymi, autorami uznanej książki "Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adamem Chrząstowskim i Adamem Pawłowskim. W ramach wydarzenia porozmawiamy o tym:
  • jak z odwiecznej rywalizacji pomiędzy "frontem" restauracji a kuchnią stworzyć zgrany zespół pracujący na sukces lokalu
  • jak tworzyć kartę, a co równie ważne zapoznawać zespół z jej zawartością aby tworzyć spójny koncept i realizować najlepsze praktyki z zakresu aktywnej sprzedaży
  • jak wykorzystywać regionalne produkty i łączyć tradycję z nowoczesnością dla wyróżnienia oferty gastronomicznej restauracji
Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymają podpisany egzemplarz "Gościnności od kuchni" w prezencie! Jest to kolejna książka z cyklu entuzjastycznie przyjętej przez branżę gastronomiczną „Gościnności”, w której autorzy tym razem skupiają się na tym, co skrywa zaplecze restauracji. „Gościnność od kuchni” jest niezastąpioną pomocą w tworzeniu przepisu na długofalowy sukces w biznesie restauracyjnym dla każdego szefa kuchni, kucharza, właściciela restauracji, kelnera czy kierownika lokalu. Spotkanie z autorami tej znanej publikacji jest wyjątkową okazją do dyskusji na temat branży gastronomicznej. W cenie przerwa kawowa, degustacja dań prezentowanych przez Adama Chrząstowskiego oraz prezent - książka "Gościnność od kuchni"!
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie wydarzenia: 10:00 - 11:00 dyskusja z autorami „Gościnność od kuchni”: Adamem Chrząstowskim i Adamem Pawłowskim o przyszłości branży gastronomicznej oraz o tym, dlaczego dobre relacje są fundamentem najlepszych i najtrwalszych konceptów restauracyjnych na świecie. 11:00 - 11:15 przerwa kawowa 11:15 - 13:45 warsztat „Kuchnia vs. sala”, podczas którego porozmawiamy na takie tematy jak:
  • Skuteczne sposoby na budowanie dobrych relacji na lini kuchnia-sala
  • Jak tworzyć kartę dań i napojów spójną z konceptem restauracji?
  • Jak konstruktywnie rozwiązywać konflikty w zespole i grać do jednej bramki?
  • Skuteczne narzędzia i techniki motywacyjne wspierające budowanie zgranego zespołu.
13:45 - 14:00 przerwa kawowa 14:00 - 15:00 pokaz kulinarny  Wiosenne polskie tapas połączony z degustacją: Adam Chrząstowski zaprezentuje trzy inspirowane polskimi, sezonowymi produktami przepisy:
  • homiłki z trzema pudrami (podkarpackie kulki twarogowe w pudrze buraczanym, makowym i orzechowym),
  • grillowana sałata rzymska z porzeczkowym gastrique i wędzoną słoniną,
  • eskalopki z jelenia z lubczykiem i szynką parmeńską,
  • mus z białej czekolady z truskawkowym coulis

O trenerach

Adam Chrząstowski Z wykształcenia filozof. Zawodowy kucharz i szef kuchni, który zdobywał doświadczenie w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach Bristol, Sheraton i Rialto. Był szefem kuchni restauracji Tropikana i Hunters w Szanghaju. Współtwórca restauracji Ancora i Ed Red. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +.  W 2011 roku główny konsultant kulinarny Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. Szkoli i doradza dla branży HoReCa.
Adam Pawłowski Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.
Patrycja Siwiec Współautorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” i „Gościnność od kuchni”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Absolwentka The Court of Master Sommeliers oraz The Wines and Spirits Education Trust. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Jako akredytowany coach EMCC, trenerka i psycholog pomaga restauracjom i hotelom w udoskonalaniu doświadczenia gościa, usprawnia procesy wdrażaa ideę gościnności oraz szkoli pracowników. Ma głębokie przekonanie o tym, że dobra obsługa przekłada się na sukces biznesowy i wizerunkowy każdego miejsca, które świadczy usługi.

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.