Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom zaawansowany

Warsztaty koktajlowe – profesjonalny barman

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
450,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 600,00 
Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata różnych konkurencji i federacji barmańskich konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom. Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś! Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
Część teoretyczna:
  • Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,
  • Nowoczesne trendy w światowej miksologii,
  • Techniki sporządzania koktajli,
  • Podział i charakterystyka napojów mieszanych,
  • Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,
  • „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,
  • Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,
  • Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,
Część praktyczna:
  • Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,
  • Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,
  • Hospitality w twoim barze,
  • Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )
  • Dekorowanie koktajli

O trenerach

Robert Piasecki Młody bardzo kreatywny reprezentant pokolenia barmańskiego który pomimo swojego wieku może pochwalić się wieloma osiągnięciami na arenie krajowej oraz międzynarodowej. Mistrz Świada IDAC, dwukrotny Mistrz Polski oraz laureat wielu konkursów barmańskich w Polsce i za granicą. Swoją karierę zaczął od pracy w jednej z największych firm konsultingowych na Wyspach, gdzie poszerzał swoje zdolności i rozwijał pasję do miksologii. Po powrocie do kraju uczestniczył w licznych szkoleniach prowadzonych przez najbardziej cenionych trenerów i czołowych postaci w branży. W międzyczasie współtworzył kulturę cocktailową w hotelach i cocktail barach. W tym czasie zrozumiał, że barmaństwo jest drogą jego życia, która pozwala mu spotkać wielu ludzi, poznać nowych przyjaciół i zdobyć nowe umiejętności oraz niezwykłe doświadczenia. Obecnie właściciel firmy Champion Bartender Quality o profilu szkoleniowo – eventowym.
Wojciech Urbański Przygodę z barmaństwem zaczął w 2006 roku, przeprowadzając się do Krakowa. Wciągu ostatnich dwunastu lat przeszedł wiele etapów pracy za barem. Począwszy od stanowiska barmana w hotelach *** do *****, pubów, klubów i cocktail barów. Na co dzień zajmuje się szkoleniem ludzi z dziedziny miksologii, towaroznawstwa oraz dekoracji. Ukończył Krakowską Szkołę Barmanów, zdobył kursy barmańskie I i II stopnia oraz odbył wiele szkoleń w kraju i na całym świecie. Ukończył jako jeden z niewielu barmanów pochodzących z polski prestiżowy, elitarny kurs THE EUROPEAN ELITE BARTENDERS COURSE (JWC), gdzie wrócił do kraju z dwiema statuetkami. Jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich i Światowych Barmanów. Menadżer jedynego w Polsce projektu opierającego się o koktajle bezalkoholowe zwane „mocktailami”. Regularnie bierze udział w zawodach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zdobycie pierwszego złotego medalu na World Cocktail Championship w RPA, złoty medal Monin Cup w Paryżu, dwukrotny vice mistrz świata w koktajlach bezalkoholowych Mattoni Cup ,czterokrotny zdobywca tytułu mistrza polski Calvados Nouvelle Vouge.

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.