W trakcie warsztatu dowiesz się jak gotować i zaprawiać ryż do sushi oraz jak przygotować tradycyjną zaprawę na bazie octu ryżowego.
W trakcie spotkania przygotujemy też następujące formy sushi:
- Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki): łosoś / tuńczyk / warzywa
- Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka / małż św. Jakuba
- Sushi dla dzieci tsubaki: ryż/ łosoś/ sezam
- Tatar z łososia
O trenerze
Joanna Ryciak
Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.