W programie warsztatów:
- predyspozycje zawodowe: cechy dobrego kelnera, poprawne i zakazane postawy, wygląd, prezencja
- techniki pracy kelnera w tym m.in. nakrywanie stołu, przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, składanie serwet płóciennych
- ogólne zasady serwowania, w tym kierunki i kolejność obsługi, czy kolejność serwowania dań
- rodzaje serwisów: niemiecki, francuski, elementy serwisu synchronicznego
- obsługa przyjęć okolicznościowych
- metody pracy
- scenki symulacyjne
- ćwiczenia grupowe
- burza mózgów
- dyskusja moderowana
- sesja pytań i odpowiedzi
O trenerze
Marcin Włodarczyk
Absolwent studiów magisterskich Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, i studiów podyplomowych Wydziału Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej
w Krakowie. Od 2001 roku związany z branżą hotelarsko - gastronomiczną. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach i hotelach pracując na wszystkich stanowiskach związanych z obsługą Gościa m.in. kelner, barman, kierownik restauracji czy manager gastronomii. Współpracował z firmami zajmującymi się sprzedażą i dystrybucją wina jako Specjalista ds. Win. Od 2013 nieprzerwanie trener szkoleniowiec m. in. dla Krakowskiej Szkoły Restauratorów (w zakresie prowadzenia kursów, szkoleń czy warsztatów: kelnerskich, barmańskich, baristycznych, sommelierskich, i zarządzania w gastronomii), od 2019 właściciel firmy szkoleniowej Akademia Sztuki Restauracyjnej.
Certyfikowany audytor, ponadto uczestniczył w otwarciu kilkunastu restauracji na terenie całego kraju, tworząc standardy i procedury jakościowe. Autor artykułów w prasie branżowej „Poradnik Restauratora”. Sędzia konkursów kelnerskich m.in. czterokrotnie w Krakowskim Biegu Kelnerów, a także juror w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” - Biznesplan mojej firmy.