W programie:
- Cechy i sylwetka barmana
- Podział napojów mieszanych
- Zastosowanie miar barowych
- Terminologia i zastosowanie podstawowego sprzętu i szkła barowego
- Towaroznawstwo alkoholowe wraz z degustacją – m.in. rum, gin, tequila, cachaca, brandy, cognac, calvados, whisky szkocka, whisky amerykańska, likiery (amaretto, archers, baileys, cointreau, jagermeister, kahlua, malibu)
- Organzacja baru i przygotowanie stanowiska pracy
- Prezentacja technik przygotowywania cocktaili
- Klasyczna praca barmana – cocktaile klasyczne (Martini, Manhattan, Daiquiri, Margarita, Old Fashioned, Caipirinha, White Russian, Mojito, Sex on the Beach, Piňa Colada, Negroni, Whisky Sour, B52, Cuba Libre, Bloody Mary, Gin Fizz, Lunchburg Lemonade, Sidecar, Strawberry Daiquiri)
- Sztuka dekorowania cocktaili.
O trenerze
Marcin Włodarczyk
Absolwent studiów magisterskich Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, i studiów podyplomowych Wydziału Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej
w Krakowie. Od 2001 roku związany z branżą hotelarsko - gastronomiczną. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach i hotelach pracując na wszystkich stanowiskach związanych z obsługą Gościa m.in. kelner, barman, kierownik restauracji czy manager gastronomii. Współpracował z firmami zajmującymi się sprzedażą i dystrybucją wina jako Specjalista ds. Win. Od 2013 nieprzerwanie trener szkoleniowiec m. in. dla Krakowskiej Szkoły Restauratorów (w zakresie prowadzenia kursów, szkoleń czy warsztatów: kelnerskich, barmańskich, baristycznych, sommelierskich, i zarządzania w gastronomii), od 2019 właściciel firmy szkoleniowej Akademia Sztuki Restauracyjnej.
Certyfikowany audytor, ponadto uczestniczył w otwarciu kilkunastu restauracji na terenie całego kraju, tworząc standardy i procedury jakościowe. Autor artykułów w prasie branżowej „Poradnik Restauratora”. Sędzia konkursów kelnerskich m.in. czterokrotnie w Krakowskim Biegu Kelnerów, a także juror w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” - Biznesplan mojej firmy.