Indywidualne inspiracje dla Twojego biznesu

 

Ze względu na trwający lockdown gastronomii i w trosce o bezpieczeństwo naszych Gości Akademia Inspiracji zamroziła stacjonarną działalność szkoleniową. Nasi trenerzy pozostają jednak nadal dostępni w ramach indywidualnych, dedykowanych warsztatów i usług doradczych dla branży HoReCa. Sprawdź, co możemy zaoferować Twojej firmie!

 

 

W ramach oferty dedykowanej Trenerzy Akademii prowadzą szereg działań consultingowych i szkoleniowych, które odpowiadają na potrzeby branży gastronomicznej. We wszystkich działaniach indywidualnych jakie podejmujemy przywiązujemy bardzo dużą wagę do środków ostrożności. Niezależnie od tego, czy spotkamy się w siedzibie Akademii czy w lokalu naszego Klienta zawsze przestrzegamy obowiązujących wytycznych i norm mających na celu ograniczenie ryzyka związanego z Covid-19. Nasze usługi dedykowane mogą dotyczyć takich obszarów jak:

  • Warsztaty i szkolenia „szyte na miarę”
    Formuła warsztatów, gdzie spotykamy się z zespołem jednego lokalu gastronomicznego. Są to zarówno warsztaty dostępne w naszej ofercie szkoleniowej jak i spotkania, na których realizujemy dedykowany program w całości opracowany w odpowiedzi na potrzeby lokalu, który się do nas zgłosił. Taki warsztat możemy przeprowadzić zarówno w doskonale wyposażonej siedzibie Akademii w Warszawie lub Krakowie albo w lokalu naszego Klienta, gdzie uczestnicy mogą pracować na sprzęcie, którego będą używajać na co dzień.
  • Audyt przed uruchamianiem nowego biznesu lub przejęciem istniejącego lokalu
    Jest to usługa pomocnicza dla każdego inwestora zainteresowanego wejściem w branżę gastronomiczną. W ramach współpracy Szef kuchni Akademii Inspiracji przeprowadza analizę funkcjonalną biznesu i tworzy raport zagrożeń jakie może mieć lub ma inwestor. Audyt miałby dotyczyć działalności całego obiektu i może dotyczyć takich zagadnień jak funkcjonalność, oferta gastronomiczna, rekrutacja zespołu, analiza finansowa itp.
  • Inżynieria menu i opracowywanie karty dań 
    W ramach tej usługi Szefowie zespołu Akademii Inspiracji biorą pod lupę menu lokalu gastronomicznego lub pomagają opracować kartę w nowej lub lekko zmodyfikowanej postaci. W trakcie analizy badamy ofertę gastronomiczną w oparciu o ustalenie najsilniejszych i najsłabszych pozycji w menu. Sprawdzamy opłacalność poszczególnych pozycji nie tylko poprzez pryzmat food cost’u ale również pracochłonności i rentowności. Prześwietlamy również menu pod kątem opcji dostaw i wynosów w obliczu obecnie rozwiniętej konkurencyjności. Dodatkowo pomagamy wprowadzić ciekawe, rentowne i opłacalne pozycje do menu lokalu. Robimy to zarówno przez opracowanie receptur jak i treningi kulinarne, które pomagają utrzymać jakość i powtarzalność po wprowadzaniu nowości do karty.
  • Pomoc w przeprowadzaniu rekrutacji
    Profesjonalna rekrutacja nadal jest rzadkością, również w branży gastronomicznej. W obliczu ogromnych zawirowań na rynku Szefowie Akademii pomagają przeprowadzić jakościowy proces zatrudnienia nowych członków zespołu wszystkim lokalom, które w obliczu lockdownu modyfikowały profil działalności albo przygotowują się do wznowienia pracy po odmrożeniu. Nasze wsparcie opiera się na bogatym doświadczeniu Szefów Akademii, którzy pomogą przefiltrować aplikacje, zadać właściwe pytania kandydatom, zweryfikować ich predyspozycje w kontekście planowanych obowiązków a nawet przygotować zadania, które pozwolą ocenić kunszt kulinarny, znajomość produktową i doświadczenie ubiegających się o pracę.
  • Ocena biznesowa
    Trenerzy Akademii Inspiracji oferują również pomoc w „skalkulowaniu biznesu”. W ramach tego rodzaju wsparcia analizujemy koszty stałe i zmienne lokalu, badamy procedury i systemy organizacji pracy oraz pomagamy je optymalizować zarówno na poziomie food costu jak i wszystkich innych aspektów generujących koszty w funkcjonowaniu gastronomii.
  • Oferta indywidualnych sesji coachingowych dla właścicieli i menedżerów biznesów gastronomicznychDzięki sesjom coachingowym pomożemy Ci znaleźć rozwiązania na stojące przed Tobą wyzwania biznesowe, rozwinąć kompetencje  czy poprawić efektywność swojego biznesu.

    Coaching jest metodą wpierania rozwoju realizowaną w formie cyklu spotkań pomiędzy coachem a klientem, podczas których coach, poprzez stosowanie narzędzi coachingowych i zadań rozwojowych, wspiera klienta w realizacji ważnych dla niego celów, odnajdywaniu wewnętrznych zasobów potrzebnych do ich realizacji oraz ustalaniu i wdrażaniu planów działań. Coaching pomaga zwiększać efektywności i osiągać cele. Odpowiednio zadane pytania mają pobudzić do kreatywnego myślenia, ukierunkować na dany rezultat i znaleźć motywację do jego osiągnięcia.

    Przykładowe obszary, nad którymi mogą pracować klienci w trakcie sesji:

  • osiąganie celów biznesowych i indywidualnych oraz poprawa wyników,
  • poszukiwanie możliwych kierunków działania dla swojego biznesu w obecnym czasie,
  • rozwijanie kompetencji (w tym liderskich),
  • radzenie sobie ze stresem,
  • zarządzanie czasem,
  • większa efektywność i skuteczność w działaniu,
  • motywowanie siebie i innych,
  • poprawa jakości relacji ze współpracownikami, poprawa relacji w zespole,
  • otwartość i chęć wprowadzania zmian
  • wiele innych.

Jeżeli Ty też szukasz wsparcia biznesu gastronomicznego napisz do nas: www.akademia-inspiracji-makro.pl/kontakt lub zadzwoń +22 500 0750