Zakończył się główny etap I edycji nowego formatu programu Szef dla Młodych Talentów, w którym czynnie wspieraliśmy rozwój elitarnej grupy uczniów ze szkół gastronomicznych!

Nasi szefowie i trenerzy odpowiadają za merytoryczną, szkoleniową część Programu. Od roku szkolnego 2023/2024 Szef dla Młodych Talentów stał się elementarną częścią Akademii Inspiracji MAKRO.

Jest to inicjatywa, której celem jest edukacja, poparta wiedzą i szerokim doświadczeniem – wsparcie w klasycznym programie nauczania – uczniów szkół gastronomicznych, którzy stawiają pierwsze kroki w swojej karierze zawodowej.

Nasz zespół nadał programowi nowy, elitarny kształt, w której spośród grupy aktywnych i zaangażowanych w swój rozwój uczniów wyselekcjonowaliśmy dwunastkę przyszłych Szefów kuchni, których od października do marca szkoliliśmy w krakowskiej siedzibie Akademii.

Szkolenia organizowane dla naszych Talentów obejmowały w swoim zakresie m.in takie tematy jak nowoczesna kuchnia polska, fine dining, street food. Wzięliśmy na tapet techniki pracy z takimi elementami jak wołowina, świeży makaron czy ryby. Nie zabrakło również treningu z zakresu technik cukierniczych czy klasyki francuskiej kuchni.

Oprócz naszych etatowych Szefów Rafała Zaręby, Zbigniewa Sonika, Kuby Kowalczyka, Dariusza Nikodemskiego i Michała Węcławka szkolenia dla młodzieży poprowadzili Michel Moran, Giancarlo Russo i Martin Gimenez Castro.

W programie Szef dla Młodych Talentów zawsze stawiamy na holistyczne podejście do prowadzenia biznesu gastronomicznego dlatego każdemu szkoleniu kulinarnemu towarzyszył wykład merytoryczny poprowadzony przez Trenerów Akademii. Wśród tematów lekcji jakie w tym bloku zorganizowaliśmy były m.in. sztuka pisania receptur, zarządzanie food costem, szkolenia sommelierskie, baristyczne i kelnerskie a nawet szkolenie z fotografii kulinarnej.

Chociaż etap cyklu szkoleń w Akademii jest już za nami to nie koniec kulinarnej przygody uczestników pierwszej edycji nowego formatu programu. Od czerwca nasi podopieczni zaczną tygodniowe staże u Partnerów Programu – ekskluzywnych hoteli Nosalowy Dwór w Zakopanem i Hotelu Stary w Krakowie!

Jesteśmy dumni ze wszystkich uczestników Programu i będziemy bacznie śledzić ich poczynania na ścieżce kariery w gastro! Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o programie zajrzyj na stronę Szef dla Młodych Talentów i obserwuj profile programu na Facebooku i Instagramie!