Martin Gimenez Castro

Szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche, Tuna i Buenos w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.

Pierwszy polski Top Chef /Polsat/, osobowość telewizyjna znana również z hitowych programów „Zamiana szefów” i „Zawód szef kuchni” /Food Network/, „Hell’s Kitchen” /Polsat/.

Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie /w trakcie pracował w jednej z najlepszych restauracji Praga/. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Salt&Pepper na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.

Po przyjeździe do Polski, wziął udział w pierwszej edycji programu Top Chef Polska, którą – dystansując konkurencję – wygrał. Już w trakcie trwania programu, otrzymał propozycję stworzenia i poprowadzenia autorskiej restauracji Salto w hotelu Rialto, która po paru miesiącach trafiła do przewodnika Michelin, a w 2015 r. wygrała w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants! Martin otrzymał nagrodę Warsaw Insider – Szef Obcokrajowiec i prestiżowe wyróżnienie Szef Jutra przewodnika Gault&Millau i nominację w kategorii Szef Roku 2017.

W 2015 założył słynną już autorską restaurację – Ceviche Bar, serwującą ceviche i dania kuchni latynoamerykańskiej. W 2022 roku otworzył kolejne wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski – restaurację Tuna z wyjątkowym autorskim menu, składającym się z najlepszej jakości ryb i owoców morza. W czerwcu 2023 otworzył kolejny autorski koncept z miksem smaków włoskich i hiszpańskich – Buenos w Warszawie.

Martin blisko współpracuje z Międzynarodową Akademią Gastronomiczną, jest też prekursorem idei kolacji na 4 ręce, które organizował m.in. z argentyńskimi szefami Germanem Martitegui czy Emanuelem Leivą, Portugalczykiem Pedro Basto, czy Seadon Shouse z Nowego Jorku. Jest również ambasadorem światowej organizacji MSC i propagatorem zrównoważonego rybołówstwa i ideologii zero waste.

W trakcie pandemii stworzył autorski koncept livecookingu w Social Mediach, z dostarczanymi bezpośrednio do klientów boksami wyselekcjonowanych produktów, które potem – w łączeniu na żywo – mogli złożyć w restauracyjne danie pod okiem słynnego szefa.

Doświadczenie związane z tworzeniem kolejnych topowych konceptów gastronomicznych, zaowocowały rozszerzeniem działalności o Restaurant Consulting. Martin Gimenez Castro jest kulinarnym doradcą i szefem na najważniejszych i najbardziej prestiżowych wydarzeniach w kraju i na świecie.

Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martiną i Mią, które często gotują razem z tatą.