Mateusz Suliga

Mateusz Suliga od początku swojej pracy zawodowej związany jest z Krakowem. Tutaj ukończył szkołę i tutaj stawiał pierwsze kulinarne kroki. Mnogość krakowskich restauracji pozwoliła mu na wybór między wieloma kuchniami, zarówno rodzimą kuchnią jak i szeroko pojętą kuchnią europejską. Na początku 2010 roku trafił do dynamicznie rozwijającej się restauracji hotelu Unicus, gdzie zdobywał wiedze na temat klasycznej kuchni francuskiej aż do 2015 kiedy został tam szefem kuchni. Wprowadził do menu kuchnie polską w nowoczesnym wydaniu i eksperymentował z rekonstrukcją kuchni dawnej. Za swoje menu zdobywał trzy lata pod rząd czapkę w prestiżowym przewodniku Gault Millau i brał udział we wszystkich edycjach Good France.

W 2018 roku startował w największym polskim konkursie Noble Night. W tym samym roku został mu powierzony nowy projekt coraz szybciej rozwijającej się sieci Dobry Hotel. Został szefem kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace, oraz Trattorii DeGusti. W 2019 wystartował jako jeden z sześciu finalistów Bocuse d’Or Poland. W 2020 roku otworzył na nowo restauracje Unique Teste w hotelu Unicus Palace, której profilem od tej pory jest rekonstrukcja kuchni dawnej w nowoczesnym wydaniu. W 2021 roku został szefem kuchni Hotelu H15 Luxury Palace, jednego z najpiękniejszych obiektów w Polsce. W ramach tego projektu tworzyć będzie Bistro The Hours, oraz restauracje Arttesse, której menu będzie nawiązywać do historii polskiej i krakowskiej kuchni.

Między 2022 a 2024 odbył staże w jedno, dwu i trzygwiazdowych restauracjach w Hiszpanii, między innymi w uznawanej za najlepszą na świecie Disfrutar (3 Michelin star) oraz, Cocina y Alma (2 Michelin star), Coque (2 Michelin star, green star), Arzak ( 3 Michelin star) W 2023 restauracja Artesse po roku funkcjonowania zostaje rekomendowana przez przewodnik Michelin. Równocześnie Mateusz zdobywa Chefs awarded Prix au Chef de l’Avenir, czyli tytuł kucharza przyszłości roku 2023, według Polskiej Akademii Gastronomicznej. W roku 2024 restauracja Artesse znów trafia do przewodnika Michelin, otrzymuje również tytuł kulinarnego Hermesa za najlepszą restaurację hotelową. Na początku 2025 roku prezydent miasta Krakowa wyróżnił Artesse jako jedną z restauracji mających wyjątkowy wkład w krakowską gastronomię.