Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom podstawowy

Ptysie i eklery – Kuchnia dla każdego

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
400,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 450,00 
Wyczaruj smakowite słodkości z ciasta parzonego i zaskocz gości lub domowników deserem jak z cukierni! Zapraszamy na warsztat, podczas którego poznasz sposoby na przygotowanie kreatywnych ptysi i eklerów. W trakcie spotkania dowiesz się, jak przygotować idealne ciasto parzone, w jaki sposób formować ptysie i eklery, jak zapanować nad wypiekiem i przygotować nowoczesne lub tradycyjne nadzienia oraz dodatki. Podczas warsztatu pokażemy również jak udekorować ptysie i zaplanować dużą produkcję, przydatną w przypadku organizacji imprez okolicznościowych we własnym domu. Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Kuchnia dla każdego, kiedy otwieramy się dla wszystkich zainteresowanych - nie tylko profesjonalistów branży gastronomicznej ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina. Serdecznie zapraszamy!
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W trakcie warsztatu przygotujesz:
  • Ptyś: Cremoux karmel, czerwona porzeczka, chantilly śmietankowy
  • Ptyś: Ganache miętowy, gorzka śliwka, palona biała czekolada
  • Ekler: Ganache kawowy,  gianduja z orzechów laskowych z prażynką, owoce leśne, orzechy w karmelu
  • Ekler: Lemon curd, ganache miętowy, żel mango

O trenerze

Michał Węcławek Kucharz, trener kulinarny, wykładowca i cukiernik z kilkunastoletnim doświadczeniem w gastronomii. Półfinalista zawodów "Szef roku" wg. Gault&Millau, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jak sam o sobie mówi - pasjonat dobrego jedzenia, tropiciel kulinarnych trendów i wysokich standardów, który najlepiej odnajduje się w wymagającej pracy w kuchni na wysokim poziomie. Swoją karierę zaczynał we włoskiej pizzeri i karczmie ze staropolską kuchnią, skąd trafił do słynnego, warszawskiego CafeBar Lemon, gdzie spędził łącznie 6 lat, z czego połowę na stanowisku Sous Chefa. Później współpracował z Martinem Gimenezem Castro w restauracji Salto, jako Chef de Partie restauracji pięciogwiazdkowego hotelu. Współtworzył popularny koncept kulinarny w formule Pop-up "U chłopaków" i pełnił funkcję Szefa kuchni w restauracji Warszawski Sznyt. Ostatnio pełnił funkcję Młodszego Zastępcy Szefa Cukierni w ekskluzywnym Raffles Hotel Europejski i prowadził zajęcia z cukiernictwa i kuchni molekularnej w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Michał Węcławek