W programie warsztatu:
- barista - jego sylwetka i rola za barem
- charakterystyka zawodu
- prezentacja marki Rioba
- gatunki kawy - arabica i robusta
- kawy na bazie espresso
- czynniki, które maja wpływ na espresso
- regulacja młynka
- kawy z mlekiem
- sposób przygotowania mleka
- urządzenia i akcesoria do kawy
- udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
- przetestujesz różne gatunki kawy
- dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
- poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
- udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów
O trenerze
Sylwia Bochowicz- Kubiak
Pierwsze kroki stawiała w jednej z warszawskich kawiarni sieciowych, gdzie zdobyła w 2006 roku tytuł wicemistrza baristów. Brała udział w kilku imprezach o randze regionalnej – zarówno jako uczestnik jak i sędzia. Ostatnie lata spędziła jako manager w jednej z warszawskich kawiarni w modnym Centrum Handlowym Złote Tarasy. Obecnie Sylwię można spotkać w sklepie firmowym jednej z warszawskich Palarni Kawy.