W programie warsztatu:
- sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
- miksologia napojów mieszanych
- czytanie i budowanie formuł miksologicznych
- podział i charakterystyka napojów
- składniki napojów mieszanych
- charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
- ciekawostki dotyczące napojów
- miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana
- wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
- organizacja i technika pracy za barem
- technika obsługi gościa
- techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
- wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik
- profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki
- podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa
- charakterystyka gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel
O trenerach
Maciej Pieluch
Od 15 lat pracownik różnych działów związanych z gastronomią w Kompanii Piwowarskiej. Menedżer sprzedaży i Trener gastronomii, odpowiedzialny za podniesienie poziomu jakości serwowanego piwa w lokalach gastronomicznych na terenie całej Polski. Mistrz sztuki serwisowej w obszarze instalacji do rozlewu piwa, autor wielu innowacji w tej dziedzinie.

Mikołaj Nowak
Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat miksologii koktajli. Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobywał w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju.
