Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom podstawowy

Warsztat barmański – poziom podstawowy

Zadbaj o profesjonalny serwis alkoholowy w Twoim lokalu! Zapraszamy na warsztat, podczas którego zapoznasz się z wiedzą niezbędną do pracy na profesjonalnym barze. Poznasz charakterystykę różnych rodzajów alkoholi i techniki pracy z nimi, dzięki którym przygotujesz najpopularniejsze koktajle. Ponadto będziesz mieć okazję do praktycznego przetrenowania nowych umiejętności z wykorzystaniem profesjonalnych narzędzi pracy każdego barmana. Dodatkowo podczas warsztatu wprowadzimy Cię w świat profesjonalnej obsługi przy pracy na barze piwnym i poznasz podstawy kiperstwa oraz charakterystykę gatunków i stylów piwnych. Warsztat trwa w godz. 9:30-16:00.
25.01.2023, 09:30-16:00
Warszawa
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
250,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 350,00 
W programie warsztatu:
  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana
Warsztaty praktyczne:
  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik
  • profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki
  • podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa
  • charakterystyka gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel

O trenerach

Maciej Pieluch Od 15 lat pracownik różnych działów związanych z gastronomią w Kompanii Piwowarskiej. Menedżer sprzedaży i Trener gastronomii, odpowiedzialny za podniesienie poziomu jakości serwowanego piwa w lokalach gastronomicznych na terenie całej Polski. Mistrz sztuki serwisowej w obszarze instalacji do rozlewu piwa, autor wielu innowacji w tej dziedzinie.
Mikołaj Nowak Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat miksologii koktajli. Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobywał w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju.

Wybierz termin

Warszawa

25.01.2023 09:30-16:00
Wolne miejsca: 10
22.02.2023 09:30-16:00
Wolne miejsca: 9
29.03.2023 09:30-16:00
Wolne miejsca: 10
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.

Warsztaty w tym samym terminie