W programie warsztatu:
- sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
- miksologia napojów mieszanych
- czytanie i budowanie formuł miksologicznych
- podział i charakterystyka napojów
- składniki napojów mieszanych
- charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
- ciekawostki dotyczące napojów
- miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana
- typy barów i profil ich sprzedaży
- szkło barowe - omówienie + niestandardowe formy podawania napojów
- menu - zasady ogólne
- wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
- organizacja i technika pracy za barem
- technika obsługi gościa
- techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
- wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik
O trenerze
Mikołaj Nowak
Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat miksologii koktajli. Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobywał w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju.