W programie warsztatu:
- typy barów i profile sprzedaży w barach
- szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
- karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
- obliczanie beverage costu, marży, narzutu
- macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce
- urządzenia techniczne w barze
- techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
- przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
- omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
- ciekawe historie barowe
O trenerze
Mikołaj Nowak
Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat miksologii koktajli. Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobywał w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju.