Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom podstawowy

Wegetariańskie bowle – Kuchnia dla każdego

Przyrządź z nami miskę szczęścia na cztery sposoby! Poke bowl - czyli hawajskie danie, które wywodzi się z kuchni japońskiej to doskonała propozycja dla wegetariańskich posiłków na każdą porę dnia. Dzięki kompozycji smaków, zbilansowanych składników i kolorowych, aromatycznych dodatków bowle zapewniają tyle szczęścia, ile można oczekiwać posiłku. Są zdrowe, pożywne i cieszą oko.

W trakcie spotkania dowiesz się, jak przygotować najlepsze składniki do własnych kompozycji bowli i zobaczysz przykładowe propozycje składania misek. Na warsztacie nauczysz się też odpowiedniego przygotowywania produktów roślinnych, które z powodzeniem mogą być smacznym i zdrowym zamiennikiem mięsa. Dowiesz się też, jak marynować składniki w azjatyckim stylu.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Kuchnia dla każdego, kiedy otwieramy się dla wszystkich zainteresowanych - nie tylko profesjonalistów branży gastronomicznej ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
250,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 300,00 
W programie:
  • ryż kleisty
  • \\"mięso\\" z boczniaka
  • wegańskie \\"mięsa\\" z tenpehu na ostro
  • tofu marynowane po azjatycku
  • szybkie kiszonki - DANMUJI, OGÓRKI
  • sosy do bowli na bazie sosu sojowego - typu yuzu, sezamowy
W menu warsztatu:
  • Teriyaki Bowl: kleisty ryż/ grillowany łosoś w sosie teriyaki/ pak choy/ danmuji/ marynowane grzyby shiitake/ dymka/ sezam/ sos teriyaki
  • Vege bowl: ryż kleisty/ mięso wegańskie pikantne na bazie tempehu/ boczniaki/ danmuji/ marchewka/ dymka/ sezam/ sos teriyaki
  • Edo Bowl: tatar z łososia/ sałatka wakame - kaiso/ danmuji - marynowana rzodkiew zabarwiona kurkumą marynowane grzyby shiitake dymka/ sezam/ sos teriyaki
  • Kimchi bowl: ryż kleisty/ jajko sadzone/ tempeh mięso wegańskie/ kimchi - kiszona kapusta pekińska/ marynowane grzyby shiitake/ dymka/ sezam
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Joanna Ryciak Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.