W programie warsztatu:
- Croquetas de morcilla, czyli krokiety z kaszanki z tostowaną brioche i emulsją morelową
- Słona pęczanka na napoju kokosowym z pęczaku z tostowanymi orzechami wasabi, lychee w syropie z trawą cytrynową
- Blaszaki, czyli placki mazowieckie z surowych ziemniaków z kwaśną śmietaną z limonką, chilli i dżemem bekonowym
- Tofucznica, czyli wege jajecznica z tofu z siarkową solą, chipsami ziemniaczanymi i dymką
- Pączki ze słonym karmelem i lawendowym cukrem
O trenerze
Kuba Steuermark
Swoją kulinarną przygodę formalnie rozpoczął na Florydzie, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Stamtąd wyjechał do West Sussex w Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów, a następnie trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. Potem pracował jako Szef Kuchni w Hiszpanii w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Kuchnia Kuby to kuchnia produktu, czyli gotowanie typu slow, beż żadnej, lub jedynie z krótką obróbką. Kuba wraz ze swoim projektem gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji, a następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia m.in. z kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy technik kulinarnych. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku. Od trzech lat jest gospodarzem kuchni w niedzielnym wydaniu programu Pytanie na Śniadanie na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ideą Comfort food. Prowadził ponad 150 programów