Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Menu Engineering

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
250,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 400,00 
Szkolenie ma za zadanie usystematyzować wiedzę z zakresu tzw. inżynierii menu oraz wskazać możliwość praktycznego jej wykorzystania podczas części warsztatowej, a docelowo we własnej restauracji. Szkolenie jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą w znaczący sposób poprawić rentowność swojej karty. Szkolenie nie jest skierowane do Szefów Kuchni, rentowność karty analizowana będzie z perspektywy tzw. „frontu restauracji”. Ci z uczestników, którzy chcieliby podczas warsztatu przeprowadzić proces optymalizacji własnej karty proszeni są o zabranie ze sobą: - karty menu z własnej restauracji - zestawienia sprzedaży ilościowej z okresu trzech ostatnich miesięcy dań z kategorii „Dania Główne” - food costów (kosztów surowca) dla dań z kategorii „Dania Główne. Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W trakcie szkolenia omówione zostaną w sposób szczegółowy: • kształt prawidłowego portfolio produktów • struktura pozycji rentownych i nierentownych oraz znaczenie ich funkcji dla spójności oferty (czasem nierentowne pozycje są niezbędne!) • omówienie relacji współczynników food cost, bev cost, marża, sposób ustalania ceny finalnej • kwestia tzw. kanibalizmu produktowego (jak go wykryć i jak jemu zapobiegać) • świadomakomunikacja pozycji wysokomarżowych (zarządzenie uwagą Gości) • estetyka karty, a psychologia sprzedaży (ozdobniki, które tylko pozornie mają ozdabiać kartę) • aspekt formalno - prawny (gramatury, alergeny) omówienie obowiązujących na terenie RP regulacji prawnych

O trenerze

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.