Część teoretyczna:
- Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,
- Nowoczesne trendy w światowej miksologii,
- Techniki sporządzania koktajli,
- Podział i charakterystyka napojów mieszanych,
- Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,
- „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,
- Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,
- Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,
- Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,
- Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,
- Hospitality w twoim barze,
- Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )
- Dekorowanie koktajli
O trenerach
Robert Piasecki
Młody bardzo kreatywny reprezentant pokolenia barmańskiego który pomimo swojego wieku może pochwalić się wieloma osiągnięciami na arenie krajowej oraz międzynarodowej. Mistrz Świada IDAC, dwukrotny Mistrz Polski oraz laureat wielu konkursów barmańskich w Polsce i za granicą. Swoją karierę zaczął od pracy w jednej z największych firm konsultingowych na Wyspach, gdzie poszerzał swoje zdolności i rozwijał pasję do miksologii. Po powrocie do kraju uczestniczył w licznych szkoleniach prowadzonych przez najbardziej cenionych trenerów i czołowych postaci w branży. W międzyczasie współtworzył kulturę cocktailową w hotelach i cocktail barach. W tym czasie zrozumiał, że barmaństwo jest drogą jego życia, która pozwala mu spotkać wielu ludzi, poznać nowych przyjaciół i zdobyć nowe umiejętności oraz niezwykłe doświadczenia. Obecnie właściciel firmy Champion Bartender Quality o profilu szkoleniowo – eventowym.
Wojciech Urbański
Przygodę z barmaństwem zaczął w 2006 roku, przeprowadzając się do Krakowa. Wciągu ostatnich dwunastu lat przeszedł wiele etapów pracy za barem. Począwszy od stanowiska barmana w hotelach *** do *****, pubów, klubów i cocktail barów. Na co dzień zajmuje się szkoleniem ludzi z dziedziny miksologii, towaroznawstwa oraz dekoracji. Ukończył Krakowską Szkołę Barmanów, zdobył kursy barmańskie I i II stopnia oraz odbył wiele szkoleń w kraju i na całym świecie. Ukończył jako jeden z niewielu barmanów pochodzących z polski prestiżowy, elitarny kurs THE EUROPEAN ELITE BARTENDERS COURSE (JWC), gdzie wrócił do kraju z dwiema statuetkami. Jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich i Światowych Barmanów. Menadżer jedynego w Polsce projektu opierającego się o koktajle bezalkoholowe zwane „mocktailami”. Regularnie bierze udział w zawodach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zdobycie pierwszego złotego medalu na World Cocktail Championship w RPA, złoty medal Monin Cup w Paryżu, dwukrotny vice mistrz świata w koktajlach bezalkoholowych Mattoni Cup ,czterokrotny zdobywca tytułu mistrza polski Calvados Nouvelle Vouge.