Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Dwudniowy warsztat: gotowanie sous vide

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
900,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 1.200,00 
Poznaj technikę gotowania sous vide i dowiedz się, jak ją najlepiej wykorzystywać w swoim lokalu! Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności w niskiej temperaturze i w szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Największym wyzwaniem w prawidłowym wykorzystywaniu tej techniki jest precyzyjnie kontrolowanie temperatury z uwzględnieniem czasu gotowania. W trakcie szkolenia poznasz najważniejsze zasady przygotowania żywności do gotowania metodą sous vide i zrozumiesz rolę jaką pełni kontrola temperatury oraz czasu gotowania dla różnych produktów spożywczych. Prowadzący nauczy też obsługi pakowarki próżniowej i cyrkulatora, bez których nie ma możliwości pracy tą techniką. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy wartości z wykorzystania techniki w kompozycji potraw. Warsztat trwa dwa dni w godzinach 10-15.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
Dzień pierwszy: Program warsztatu DZIEŃ 1: Moduł teoretyczny:
  • zasady gotowania w niskich temperaturach od obróbki po przechowywanie
  • korzyści stosowania metody pakowania próżniowego
  • zasady doboru produktu
  • bezpieczeństwo żywności
  • kroki w sous vide
Praktyczne wykorzystanie techniki:
  • halibut gotowany w oleju ziołowym
  • sałatka z przegrzebkami i grejpfrutem
  • makrela z panchettą
  • perliczka wielkopolska
  • kaczka zagrodowa z owocami
  • przygotowanie dodatków i sosów
DZIEŃ 2: Praktyczne wykorzystanie techniki:
  • teksański mostek wołowy
  • chrupiące ozorki
  • goleń jagnięca z Połonina
  • filet Mignon z truflą
  • krewetki czerwone w bisque
  • przygotowanie dodatków i sosów

O trenerze

Zbigniew Sonik Zbigniew Sonik, od wielu lat związany z Krakowską gastronomią gdzie zdobywał swoje pierwsze szlify w kuchni, które potem doprowadziły go do uzyskania tytułu mistrza kuchni i cukiernictwa. Swoje inspiracje czerpie z podróży i przygód kulinarnych, w ciągłym poszukiwaniu nowego smaku i formy. Bywają jednak dni, że z kucharza zmienia się w cukiernika i pochłania go chęć tworzenia, a za materiał służy mu czekolada, z której powstają fantazyjne rzeźby. Doświadczenie cukiernicze zdobywał we Lwowskiej Manufakturze Czekolady, w znanej sieci hoteli oraz różnych krakowskich cukierniach. Trener i wykładowca w Krakowskiej Szkole Restauratorów i były Szef Kuchni kilku krakowskich restauracji.

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.