Patrycja Siwiec

Z zawodu dziennikarka i kulturoznawczyni. Współautorka wydanej samodzielnie (self-publishing wydawnictwa TAKE EAT EASY ) książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Specjalizuje się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne: Madrid Fusion 2014-2017, The World’s 50 Best Restaurants, Obsession Food&Wine Festival. Przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Uczestniczyła w wielu studyjnych wyjazdach prasowych (Wielka Brytania, Słowenia, Włochy, Niemcy, Hiszpania, Rosja, Mołdawia, Belgia, Francja, Austria, USA). Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). W latach 2014-2018 była zastępcą redaktor naczelnej magazynu „Food Service”. Z magazynem jest związana nadal, gdzie odpowiada za dział „Wino”. W latach 2011-1016 prowadziła autorski blog gastronomiczny smaklick.com. W 2015 roku zdobyła certyfikat WSET Advanced Level 3 Wine & Spirits, a w październiku 2019 zdała egzamin Court of Master Sommeliers Europe i odebrała dyplom Introductory Sommelier Certificate. Dziś jako konsultantka i doradczyni pomaga restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego, jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy. Jest mentorką w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, gdzie pomaga młodym kobietom wdrażać w życie ich pomysły na biznes. Od listopada 2019 w Szkole Głównej Handlowej (SGH) certyfikuje się na coacha biznesu.