Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom podstawowy

ABC gastronomii: dwudniowy moduł finansowy

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
550,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 800,00 
Myślałeś o wejściu w biznes gastronomiczny? Marzyłeś o tym, żeby mieć własną restaurację? A może pracujesz już w tej branży i chcesz uporządkować wiedzę i doświadczenie lub zastanawiasz się nad przejęciem lokalu gastronomicznego? Zanim zainwestujesz przygotuj się dobrze do tego przedsięwzięcia po to, aby marzenie nie okazało się jedynie utrapieniem. Zapraszamy na część cyklu ABC Gastronomii dotyczącą finansów. Poruszymy w nim zarówno temat otwierania nowego lokalu jak i tego na co zwrócić uwagę przejmując biznes już działający. Dzięki naszemu spotkaniu dowiesz się, w jaki sposób stworzyć biznes plan i skalkulować elementy odpowiedzialne za powodzenie przedsięwzięcia. Warsztat prowadzony w ramach cyklu ABC Gastronomii, gdzie przybliżamy podstawowe zagadnienia z zakresu organizacji finansów, pracy kuchni i marketingu - w szczególności osobom planującym wejście do biznesu gastronomicznego. Warsztat trwa w godzinach 10-16. Serdecznie zapraszamy!
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie warsztatu:
  • Analiza finansowa uwzględniająca stronę kosztową i przychodów
  • Zastosowanie narzędzi i kalkulatorów w analizie finansowej (Excel i POS)
  • Fakty i mity na temat funkcjonowania lokalu gastronomicznego
  • Najczęściej popełniane błędy na starcie funkcjonowania lokalu
  • Zarządzanie i motywowanie pracowników gastronomicznych
  • Budowanie relacji z dostawcami
  • Otoczenie prawne i zagadnienia podatkowe

O trenerze

Tomasz Habdas Z wykształcenia ekonomista, który już w trakcie studiów wiedział, że najbardziej interesują go liczby oraz funkcjonowanie firmy jako żywego organizmu. Karierę zawodową rozpoczął w korporacji ale po trzech latach pracy w centrali banku postanowił założyć własną firmę i tak rozpoczęła się jego przygoda z gastronomią, która trwa do dzisiaj. Przez ponad sześciu lat prowadził w Warszawie dwie klubokawiarnie. Dodatkowo w 2016 roku zapoczątkował projekt „Liczby na talerzu”- platformę do dzielenia się wiedzą z zakresu zarządzania lokalem gastronomicznym od strony przychodowej ale i kosztowej. Od 2017 roku „Liczby na talerzu” poszerzyły swój zakres o szkolenia, sesje warsztatowe i przede wszystkim, konsultacje indywidualne pomagające innym restauratorom w uporządkowaniu firmy. Zawsze powtarza, że każdy właściciel powinien znać swoje liczby, dlatego też duży nacisk w pracy kładzie na odpowiednie raportowanie oraz analizowanie wyników finansowych oraz wyciąganie z tego odpowiednich wniosków. Jego drugie życie to góry - od pieszych wycieczek, przez wspinaczkę aż po trekking wysokogórski. To w jaki sposób kształtują człowieka góry, również znajduje swój wydźwięk w pracy o czym często opowiada innym w trakcie prelekcji i spotkań motywacyjnych. Pasja rozwija i dodaje skrzydeł do działania.

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.