W trakcie warsztatu każdy z uczestników przygotuje torty:
- Naked cake - biszkopt kawowy z ponczem kahlua, wiśnie w maladze, krem z gorzkiej czekolady, ciasto francuskie, chantilly śmietankowy, ptyś w karmelu
- Tort 3 bezy – francuska, hiszpańska, włoska, krem z orzechów laskowych, ganache z mlecznej czekolady, chantilly śmietankowy, wytrawny sos czekoladowy, owoce leśne
- Tort nowoczesny – biszkopt bananowy, gianduja migdałowa, ganache miętowy, krem cytrynowy, konfitura pomarańczowa z kardamonem i liśćmi kafiru, mus z białej czekolady, glazura lustrzana.
- sprzęt wykorzystywany w składaniu i dekorowaniu tortów
- techniki warstwowania
- przygotowywanie tortów przez mrożenie
- sezonowość składników
O trenerze
Michał Węcławek
Kucharz, trener kulinarny, wykładowca i cukiernik z kilkunastoletnim doświadczeniem w gastronomii. Półfinalista zawodów "Szef roku" wg. Gault&Millau, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jak sam o sobie mówi - pasjonat dobrego jedzenia, tropiciel kulinarnych trendów i wysokich standardów, który najlepiej odnajduje się w wymagającej pracy w kuchni na wysokim poziomie. Swoją karierę zaczynał we włoskiej pizzeri i karczmie ze staropolską kuchnią, skąd trafił do słynnego, warszawskiego CafeBar Lemon, gdzie spędził łącznie 6 lat, z czego połowę na stanowisku Sous Chefa. Później współpracował z Martinem Gimenezem Castro w restauracji Salto, jako Chef de Partie restauracji pięciogwiazdkowego hotelu. Współtworzył popularny koncept kulinarny w formule Pop-up "U chłopaków" i pełnił funkcję Szefa kuchni w restauracji Warszawski Sznyt. Ostatnio pełnił funkcję Młodszego Zastępcy Szefa Cukierni w ekskluzywnym Raffles Hotel Europejski i prowadził zajęcia z cukiernictwa i kuchni molekularnej w Krakowskiej Szkole Restauratorów.