Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Dwudniowy warsztat: Kurczak od A do Z

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
700,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 1.000,00 
Opanuj pracę z jednym z najpopularniejszych produktów w gastronomii, zoptymalizuj food cost i dowiedz się, jak wydobyć to co najlepsze z dań na bazie kurczaka! Zapisz się na warsztat, podczas którego przećwiczysz techniki rozbioru kurczaka. Dowiesz się, jak wykorzystywać jego poszczególne elementy i jak prawidłowo je przechowywać. Dodatkowo dowiesz się, jak w zgodzie z zasadami zero waste ale i optymalizacji kosztów wykorzystywać produkt od A do Z - łącznie z podrobami, kuprami, łapkami i ścinkami. Warsztat otwiera nowy cykl dwudniowych szkoleń dotyczących kanonu wiedzy gastronomicznej i technik kulinarnych. Warsztat trwa dwa dni w godz. 9:00-17:00
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie:
  • podział na elementy, charakterystyka i zastosowanie
  • techniki stosowane do obróbki cieplnej – sous vide, szybkowar, smażenie , duszenie, gotowanie w wywarze
  • przechowywanie
  • rozbiór kurczaka na elementy
  • podroby - właściwości, zastosowanie
  • sosy na bazie kurczaka
  • wywary i zupy na bazie kurczaka
  • pieczenie kurczaka w całości i elementach
  • zero waste chicken – sposoby na kuperki, łapki, ścinki
Przykładowe dania:
  • Wywar z kurczaka jasny
  • Wywar z kurczaka ciemny
  • Kurczak pieczony w całości z sosem Madera
  • Filet z kurczaka z sosem Anchois
  • Jus
  • Noga kurczaka nadziewana figami, z duszonymi szalotkami
  • Kurczak nadziewany musem truflowym z fasolką i brukselką
  • Kotlet de Volaille z puree ziemniaczanym
  • Pate z kurzych wątróbek z grzybami i ostrygą z kurczaka
  • Terina z kurczaka z żółtym curry z marynat
  • Consomme z kurczaka z sercami i rumiankiem
  • Filet z kurczęcia ze złotą skórką, sosem Jus i warzywami sezonowymi
  • Skrzydełka z kurczaka w sosie Cajun
  • Pieczone kuperki z kurczaka

O trenerach

Kuba Kowalczyk Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej. Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK.  Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace. Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.
Rafał Zaręba Executive Chef Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.
Rafał Zaręba

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.