Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Dwudniowy warsztat: Ryba od głowy do ogona

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
1.200,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 1.500,00 
Poznaj najważniejsze zasady pracy z różnymi gatunkami ryb i dowiedz się, w jaki sposób wydobyć to co najlepsze ze składnika, ograniczać straty na produkcie i optymalizować food cost! Zapisz się na warsztat, podczas którego przećwiczysz techniki filetowania i porcjowania ryb. Dowiesz się, jak wykorzystywać różne gatunki i ich poszczególne elementy oraz w jaki sposób je prawidłowo przechowywać. Dodatkowo dowiesz się, jak wykorzystywać różne techniki obróbki cieplnej, wykorzystywać niejadalne elementy i ścinki oraz części najlepsze do przygotowania sosów i zup. Warsztat należy do cyklu dwudniowych szkoleń dotyczących kanonu wiedzy gastronomicznej i technik kulinarnych. Warsztat trwa dwa dni w godz. 9:00-17:00
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie:
  • charakterystyka i zastosowanie
  • techniki stosowane do obróbki cieplnej – sous vide, smażenie , duszenie, gotowanie w wywarze, konfitowanie w tłuszczu, solankowanie, peklowanie
  • przechowywanie
  • rozbiór ryb na elementy
  • czyszczenie i filetowanie
  • sosy na bazie ryb
  • wywary i zupy na bazie ryb
  • pieczenie ryb w całości i elementach
  • zero waste fish– sposoby na wykorzystanie ścinków i elementów niejadalnych
Przykładowe dania:
  • Gravlax z łososia, granita z limonki i tequili
  • Makrela Escabeche
  • Omlet Arnold Bennett
  • Ceviche z labraksa, chili, mango, kolendra
  • Tatar z łososia, kompresowany ogórek, podpłomyk
  • Okoń nilowy, łazanki, karmelizowany młody por, sos vierge
  • Dorsz Meunière
  • Sandacz z patelni, groszek po francusku z wędzonym boczkiem 
  • Dorada, puree z marchewki, sałatka z cukinii, papryki i kaparów
  • Barwena smażona, sałatka z kopru włoskiego, pomarańczy i piklowanej cebuli
  • Zupa rybna Halászlé
  • Fish & Chips, gorszek z miętą, sos tatarski

O trenerze

Kuba Kowalczyk Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej. Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK.  Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace. Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.