Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Strona główna/Warsztaty/Kulinarne/Dwudniowy warsztat: Ryba od głowy do ogona
Poziom średniozaawansowany

Dwudniowy warsztat: Ryba od głowy do ogona

Poznaj najważniejsze zasady pracy z różnymi gatunkami ryb i dowiedz się, w jaki sposób wydobyć to co najlepsze ze składnika, ograniczać straty na produkcie i optymalizować food cost! Zapisz się na warsztat, podczas którego przećwiczysz techniki filetowania i porcjowania ryb. Dowiesz się, jak wykorzystywać różne gatunki i ich poszczególne elementy oraz w jaki sposób je prawidłowo przechowywać. Dodatkowo dowiesz się, jak wykorzystywać różne techniki obróbki cieplnej, wykorzystywać niejadalne elementy i ścinki oraz części najlepsze do przygotowania sosów i zup. Warsztat należy do cyklu dwudniowych szkoleń dotyczących kanonu wiedzy gastronomicznej i technik kulinarnych. Warsztat trwa dwa dni w godz. 9:00-17:00
13.09.2023, 09:00-17:00
Kraków
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
700,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 1.000,00 
W programie:
  • charakterystyka i zastosowanie
  • techniki stosowane do obróbki cieplnej – sous vide, smażenie , duszenie, gotowanie w wywarze, konfitowanie w tłuszczu, solankowanie, peklowanie
  • przechowywanie
  • rozbiór ryb na elementy
  • czyszczenie i filetowanie
  • sosy na bazie ryb
  • wywary i zupy na bazie ryb
  • pieczenie ryb w całości i elementach
  • zero waste fish– sposoby na wykorzystanie ścinków i elementów niejadalnych
Przykładowe dania:
  • Gravlax z łososia, granita z limonki i tequili
  • Makrela Escabeche
  • Omlet Arnold Bennett
  • Ceviche z labraksa, chili, mango, kolendra
  • Tatar z łososia, kompresowany ogórek, podpłomyk
  • Okoń nilowy, łazanki, karmelizowany młody por, sos vierge
  • Dorsz Meunière
  • Sandacz z patelni, groszek po francusku z wędzonym boczkiem 
  • Dorada, puree z marchewki, sałatka z cukinii, papryki i kaparów
  • Barwena smażona, sałatka z kopru włoskiego, pomarańczy i piklowanej cebuli
  • Zupa rybna Halászlé
  • Fish & Chips, gorszek z miętą, sos tatarski

O trenerze

Kuba Kowalczyk Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej. Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK.  Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace. Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.

Wybierz termin

Kraków

13.09.2023 09:00-17:00
Wolne miejsca: 12
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.

Warsztaty w tym samym terminie