Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom zaawansowany

Gotowanie sous vide cz. II

Zostań mistrzem techniki sous vide i dowiedz się jak najlepiej ją wykorzystywać w tworzeniu dań restauracyjnych! Sylwester Lis zaprasza na warsztat, podczas którego poznasz najciekawsze inspiracje i połączenia smaków, dla których wykorzystamy metodę sous vide.

Podczas warsztatu porozmawiamy o kanonie zasad, którymi rządzi się ta technika i wskażemy szereg zależności i zakresów temperatury oraz zadanego czasu dla wielu różnych produktów.

Efektem pracy nad elementami przygotowanymi metodą sous vide będzie aż 6 dań, które pokochają goście Twojej restauracji.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, serdecznie zapraszamy!
19.07.2022, 10:00-15:00
Kraków
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
260,00 
Cena regularna: 390,00 
W menu warszatu:
  • Marynowany seler, oliwa ze szpinaku i natki, kawior z soczewicy czarnej
  • Małże św. Jakuba, rataouille z szalotki, szparagów i pomidora
  • Pstrąg, risotto szafranowe, sos z pomidora suszonego, kwiaty szczawiku zajęczego
  • Filet z kaczki, rabarbar z whisky, puder z orzechów laskowych
  • Rostbef, mus z chrzanu i selera, chips z ziemniaków
  • Suflet z skorzoniery, sos z gorgozoli, kluski z batatów i chilli
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Sylwester Lis Executive chef, trener kulinarny, laureat licznych konkursów kulinarnych z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w profesjonalnej gastronomii. Sylwester swoją karierę zaczynał w Limanowej i Zakopanem, skąd bierze się jego wielkie zamiłowanie do kuchni podhalańskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w najpopularniejszych restauracjach i pensjonatach aż sam zaczął nimi kierować. Jako executive chef kierował pracą tak uznanych miejsc jak m.in. Hotel & Termy Bukovina, Bachleda residence czy Hotel Belvedere, gdzie przez lata udało mu się zdobyć wiele nagród i wyróżnień, w tym również nadawanych przez przewodnik Gault&Millau. Przez ten czas miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni jak np.  Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Odbył również prestiżowe staże w gwiazdkowych restauracjach „Yosh”* w Stuttgard oraz „St. Hubertus”*** w San Cassiano. Jako najważniejsze sukcesy zawodowe wymienia pracę w roli Osobistego kucharza Ojca św. Franciszka podczas Dni Młodzieży w Krakowie, kolacje charytatywne dla księżnej Sary Ferguson w Stamarze, przyjmowanie najważniejszych osób w państwie m.in. prezydentów i premierów Aleksandra Kwaśniewskiego, Bronisława Komorowskiego, Leszka Milera czy dostojników kościelnych. Od 2010 roku Sylwester zajmuje się również szkoleniami dla profesjonalistów z sektora HoReCa.
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.