W menu warsztatu:
- Filet z kaczki sous vide, wytrawa tarta tatin, szpinak, kompresowane grzyby, jus z orzechami i pomidorami
- Udko kacze na parze, kluski kładzione z patelni, fricasse z groszku, kapusty włoskiej, wędzonego boczku, glazurowana marchewka, szczypior
- Rillete z kaczki marmolada z czerwonej cebuli, flat bread z pomarańczą i żurawina, figa w porto
- Sałatka z podwędzoną kaczą piersią, piklowany burak, karmelizowany kozi ser, gąszcz z żurawiny i klementynki
O trenerze
Kuba Kowalczyk
Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Krakowie, z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii.
Swoje umiejętności rozwijał w restauracjach serwujących kuchnię tradycyjną, nowoczesną europejską oraz staropolską. Przez 12 lat pracował w Wielkiej Brytanii, m.in. w prestiżowym The Savile Club w Londynie, gdzie współpracował z Michaelem Jamesem szefem kuchni z doświadczeniem w prowadzeniu restauracji wyróżnianych gwiazdką Michelin – przygotowując m.in. kolację dla członków brytyjskiej rodziny królewskiej.
Finalista konkursu LEX Chef Competition oraz zdobywca 2. miejsca w Private Club’s Young Chef Competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w Wielkiej Brytanii. Po powrocie do Polski dołączył do zespołu H15 Luxury Palace w Krakowie.
Kuba jest pasjonatem kuchni comfort food i modern bistro, w których łączy zapomniane receptury z nowoczesnymi technikami i trendami kulinarnymi.
Jego styl gotowania opiera się na komforcie i przystępności. Tworzy dania znajome, ale wyniesione na wyższy poziom – takie, które dają przyjemność i prawdziwą satysfakcję. Nie przepada za zadęciem w kuchni – ceni szczerość i autentyczność na talerzu.
Jego motto: „Live simply, love food and enjoy life.”
