W menu warsztatu:
- Filet z kaczki sous vide, wytrawa tarta tatin, szpinak, kompresowane grzyby, jus z orzechami i pomidorami
- Udko kacze na parze, kluski kładzione z patelni, fricasse z groszku, kapusty włoskiej, wędzonego boczku, glazurowana marchewka, szczypior
- Rillete z kaczki marmolada z czerwonej cebuli, flat bread z pomarańczą i żurawina, figa w porto
- Sałatka z podwędzoną kaczą piersią, piklowany burak, karmelizowany kozi ser, gąszcz z żurawiny i klementynki
O trenerze
Kuba Kowalczyk
Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej.
Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK. Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace.
Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.