W programie wydarzenia:
10:00 - 11:00 dyskusja z autorami „Gościnność od kuchni”: Adamem Chrząstowskim i Adamem Pawłowskim o przyszłości branży gastronomicznej oraz o tym, dlaczego dobre relacje są fundamentem najlepszych i najtrwalszych konceptów restauracyjnych na świecie.
11:00 - 11:15 przerwa kawowa
11:15 - 13:45 warsztat „Kuchnia vs. sala”, podczas którego porozmawiamy na takie tematy jak:
- Skuteczne sposoby na budowanie dobrych relacji na lini kuchnia-sala
- Jak tworzyć kartę dań i napojów spójną z konceptem restauracji?
- Jak konstruktywnie rozwiązywać konflikty w zespole i grać do jednej bramki?
- Skuteczne narzędzia i techniki motywacyjne wspierające budowanie zgranego zespołu.
- homiłki z trzema pudrami (podkarpackie kulki twarogowe w pudrze buraczanym, makowym i orzechowym),
- grillowana sałata rzymska z porzeczkowym gastrique i wędzoną słoniną,
- eskalopki z jelenia z lubczykiem i szynką parmeńską,
- mus z białej czekolady z truskawkowym coulis
O trenerach
Adam Chrząstowski
Z wykształcenia filozof. Zawodowy kucharz i szef kuchni, który zdobywał doświadczenie w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach Bristol, Sheraton i Rialto. Był szefem kuchni restauracji Tropikana i Hunters w Szanghaju. Współtwórca restauracji Ancora i Ed Red. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +. W 2011 roku główny konsultant kulinarny Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. Szkoli i doradza dla branży HoReCa.

Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.
Patrycja Siwiec
Z zawodu dziennikarka i kulturoznawczyni. Współautorka wydanej samodzielnie (self-publishing wydawnictwa TAKE EAT EASY ) książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Specjalizuje się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne: Madrid Fusion 2014-2017, The World’s 50 Best Restaurants, Obsession Food&Wine Festival. Przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Uczestniczyła w wielu studyjnych wyjazdach prasowych (Wielka Brytania, Słowenia, Włochy, Niemcy, Hiszpania, Rosja, Mołdawia, Belgia, Francja, Austria, USA). Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). W latach 2014-2018 była zastępcą redaktor naczelnej magazynu „Food Service”. Z magazynem jest związana nadal, gdzie odpowiada za dział „Wino”. W latach 2011-1016 prowadziła autorski blog gastronomiczny smaklick.com. W 2015 roku zdobyła certyfikat WSET Advanced Level 3 Wine & Spirits, a w październiku 2019 zdała egzamin Court of Master Sommeliers Europe i odebrała dyplom Introductory Sommelier Certificate. Dziś jako konsultantka i doradczyni pomaga restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego, jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy. Jest mentorką w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, gdzie pomaga młodym kobietom wdrażać w życie ich pomysły na biznes. Od listopada 2019 w Szkole Głównej Handlowej (SGH) certyfikuje się na coacha biznesu.