Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Letnie finger food

Menu zbudowane o sezonowe składniki to klucz do sukcesu - nie tylko w restauracji ale również ofercie bankietowej. Zapraszamy na warsztat, dzięki któremu wyróżnisz swoje letnie menu na koktajlowe przekąski, które doskonale sprawdzą się na imprezach okolicznościowych, garden party czy bankietach. W trakcie warsztatu poznasz wiele praktycznych wskazówek dla organizacji serwisu w oparciu o finger foody oraz przećwiczysz techniki kulinarne, które pozwolą Ci komponować własne interpretacje trenowanych receptur. Wszystko to oczywiście wokół tekstur, połączeń smakowych i dekoracji zamkniętych w małej formie na jeden kęs. Warsztat trwa w godzinach 10-15.  
18.08.2022, 10:00-15:00
Kraków
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
260,00 
Cena regularna: 390,00 
  • Marynowany seler, oliwa ze szpinaku i natki, kawior z soczewicy  czarnej
  • Pstrąg, risotto szafranowe, sos z pomidora suszonego, kwiaty szczawiku zajęczego
  • Filet z kaczki, rabarbar z whisky, puder z orzechów laskowych
  • Rostbef, mus z chrzanu i selera, chips z ziemniaków
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Sylwester Lis Executive chef, trener kulinarny, laureat licznych konkursów kulinarnych z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w profesjonalnej gastronomii. Sylwester swoją karierę zaczynał w Limanowej i Zakopanem, skąd bierze się jego wielkie zamiłowanie do kuchni podhalańskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w najpopularniejszych restauracjach i pensjonatach aż sam zaczął nimi kierować. Jako executive chef kierował pracą tak uznanych miejsc jak m.in. Hotel & Termy Bukovina, Bachleda residence czy Hotel Belvedere, gdzie przez lata udało mu się zdobyć wiele nagród i wyróżnień, w tym również nadawanych przez przewodnik Gault&Millau. Przez ten czas miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni jak np.  Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Odbył również prestiżowe staże w gwiazdkowych restauracjach „Yosh”* w Stuttgard oraz „St. Hubertus”*** w San Cassiano. Jako najważniejsze sukcesy zawodowe wymienia pracę w roli Osobistego kucharza Ojca św. Franciszka podczas Dni Młodzieży w Krakowie, kolacje charytatywne dla księżnej Sary Ferguson w Stamarze, przyjmowanie najważniejszych osób w państwie m.in. prezydentów i premierów Aleksandra Kwaśniewskiego, Bronisława Komorowskiego, Leszka Milera czy dostojników kościelnych. Od 2010 roku Sylwester zajmuje się również szkoleniami dla profesjonalistów z sektora HoReCa.
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.