Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Zarządzanie finansami restauracji

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
480,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 630,00 
Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu. Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny. Warsztat trwa w godzinach 10-15.
29.07.2024, 10:00-15:00
Warszawa
W trakcie warsztatu dowiesz się:
  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu

O trenerze

Tomasz Habdas Z wykształcenia ekonomista, który już w trakcie studiów wiedział, że najbardziej interesują go liczby oraz funkcjonowanie firmy jako żywego organizmu. Karierę zawodową rozpoczął w korporacji ale po trzech latach pracy w centrali banku postanowił założyć własną firmę i tak rozpoczęła się jego przygoda z gastronomią, która trwa do dzisiaj. Przez ponad sześciu lat prowadził w Warszawie dwie klubokawiarnie. Dodatkowo w 2016 roku zapoczątkował projekt „Liczby na talerzu”- platformę do dzielenia się wiedzą z zakresu zarządzania lokalem gastronomicznym od strony przychodowej ale i kosztowej. Od 2017 roku „Liczby na talerzu” poszerzyły swój zakres o szkolenia, sesje warsztatowe i przede wszystkim, konsultacje indywidualne pomagające innym restauratorom w uporządkowaniu firmy. Zawsze powtarza, że każdy właściciel powinien znać swoje liczby, dlatego też duży nacisk w pracy kładzie na odpowiednie raportowanie oraz analizowanie wyników finansowych oraz wyciąganie z tego odpowiednich wniosków. Jego drugie życie to góry - od pieszych wycieczek, przez wspinaczkę aż po trekking wysokogórski. To w jaki sposób kształtują człowieka góry, również znajduje swój wydźwięk w pracy o czym często opowiada innym w trakcie prelekcji i spotkań motywacyjnych. Pasja rozwija i dodaje skrzydeł do działania.

Wybierz termin

Warszawa

29.07.2024 10:00-15:00
Wolne miejsca: 15
03.09.2024 10:00-15:00
Wolne miejsca: 15
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.