Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Manuale – księgi standardów w restauracji

Poznaj procedury, dzięki którym będzie Ci łatwiej zarządzać zespołem! Zapraszamy na praktyczny warsztat dotyczący tworzenia manuali, czyli księgi standardów serwisu dla twojej restauracji. Jest to dokument, gdzie w jednym miejscu spisane są zasady funkcjonowania Twojej restauracji. Dlaczego powinieneś mieć go w swoim lokalu? Manual jest kodeksem karnym i cywilnym każdej restauracji. Ten papierowy arbiter wyznacza zasady funkcjonowania organizacji. Dzięki niemu możemy rozliczać pracowników z ich obowiązków. Jednocześnie zapewnia im bezpieczeństwo, gdyż precyzuje określa wymagania i obowiązki. Każdy lokal powinien wypracować swój własny manual, ponieważ standardy obsługi w dużej mierze zależą od typu restauracji. Prosimy wszystkich uczestników o zabranie ze sobą laptopów, które będą bardzo pomocne przy pracy nad własnymi manualami. Dzięki temu już podczas warsztatu stworzysz zarys dokumentu w wersji elektronicznej. Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch oraz prezent - książka "Gościnność - sztuka dobrej obsługi w gastronomii" wraz z autografem autorów. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.    
01.03.2023, 10:00-15:00
Warszawa
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
200,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 350,00 
W trakcie warsztatu:
  • Stworzysz zarys manuala dla twojej restauracji
  • Skonsultujesz istniejący manual
  • Dowiesz się z jakich elementów składa się profesjonalny manual
  • Dostaniesz praktyczne wskazówki w jaki sposób egzekwować zapisy w manualu
  • Uporządkujesz ścieżkę gościa w twojej restauracji
  • Ponownie zweryfikujesz standardy obsługi w swoim lokalu dopasowane do aktualnej sytuacji panującej na rynku

O trenerach

Adam Pawłowski Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.
Patrycja Siwiec Współautorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” i „Gościnność od kuchni”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Absolwentka The Court of Master Sommeliers oraz The Wines and Spirits Education Trust. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Jako akredytowany coach EMCC, trenerka i psycholog pomaga restauracjom i hotelom w udoskonalaniu doświadczenia gościa, usprawnia procesy wdrażaa ideę gościnności oraz szkoli pracowników. Ma głębokie przekonanie o tym, że dobra obsługa przekłada się na sukces biznesowy i wizerunkowy każdego miejsca, które świadczy usługi.

Wybierz termin

Warszawa

01.03.2023 10:00-15:00
Wolne miejsca: 12
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.