Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Nowoczesna kuchnia polska: Jesień

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii oraz sezonowych produktów. W jesiennej odsłonie naszego warsztatu stawiamy na dania inspirowane smakami polskiego lasu, jezior i warzyw korzeniowych. Każdemu z nich nadaliśmy nowoczesny styl i współczesny charakter - również w ujęciu biznesowym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do menu dowolnej restauracji z kuchnią polską. Na warsztatach dowiesz się o:
  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków
  • zasadach komponowania menu w oparciu o produkty sezonowe
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź menu warsztatu.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
200,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 300,00 
  • Wątroba cielęca na liściu z puree z selera, dyni, derenia i dzikiej róży z pieczonym naleśnikiem 
  • Żebro wołowe z kawiorem i rybnymi kołdunami w rosole
  • Bażant w sosie z jeżyn z perłowymi warzywami
  • Terrina z suma i pora z sałatką z salsefii i grzybów
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Dariusz Nikodemski Szef Kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w szkole gastronomicznej. Jak sam mówi, do dziś całość jego pracy zawodowej oparta jest na organizacji, sprawnym zarządzaniu czasem oraz logicznym rozwiązywaniu problemów – nie tylko w kuchni. Doświadczenie zdobywał w restauracji sushi, restauracjach z tradycyjną i nowoczesną kuchnią polską, kuchnią hiszpańską oraz w gwiazdkowych restauracjach w Londynie. W trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii przez 2 lata zajmował stanowisko Młodszego sous chefa w Glasshouse - * (Michelin) i odbył staże w Ledbury**, które w tym czasie zajmowało 10. miejsce na liście 50 Best Restaurants, oraz restauracji Ametsa słynnej hiszpańskiej rodziny Arzak. Po powrocie do Polski przez blisko 2,5 roku był Zastępcą szefa kuchni w L’enfant Terrible. Następnie spędził 1,5 roku na stanowisku Szefa kuchni w warszawskiej restauracji Garmasz, która zajęła 1. miejsce w kategorii „Najlepszy debiut” w ramach festiwalu Fine Dining Week 2019.
Dariusz Kucharski

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.