Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom zaawansowany

Nowoczesna kuchnia polska

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
400,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 550,00 
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii. Na warsztatach dowiesz się o:
  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W menu warsztatu:
  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szczypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerach

Dariusz Nikodemski Szef Kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w szkole gastronomicznej. Jak sam mówi, do dziś całość jego pracy zawodowej oparta jest na organizacji, sprawnym zarządzaniu czasem oraz logicznym rozwiązywaniu problemów – nie tylko w kuchni. Doświadczenie zdobywał w restauracji sushi, restauracjach z tradycyjną i nowoczesną kuchnią polską, kuchnią hiszpańską oraz w gwiazdkowych restauracjach w Londynie. W trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii przez 2 lata zajmował stanowisko Młodszego sous chefa w Glasshouse - * (Michelin) i odbył staże w Ledbury**, które w tym czasie zajmowało 10. miejsce na liście 50 Best Restaurants, oraz restauracji Ametsa słynnej hiszpańskiej rodziny Arzak. Po powrocie do Polski przez blisko 2,5 roku był Zastępcą szefa kuchni w L’enfant Terrible. Następnie spędził 1,5 roku na stanowisku Szefa kuchni w warszawskiej restauracji Garmasz, która zajęła 1. miejsce w kategorii „Najlepszy debiut” w ramach festiwalu Fine Dining Week 2019.
Dariusz Kucharski
Rafał Zaręba Executive Chef Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.
Rafał Zaręba

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.