Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Pasta fresca – świeże makarony

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
600,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 750,00 
Poznaj technikę własnoręcznego przygotowywania włoskich makaronów i dowiedz się, jak najlepiej połączyć je z klasycznymi sosami i dodatkami. Giancarlo Russo zaprasza na warsztat, podczas którego własnoręcznie przygotujesz aż 6 różnych past od początku do końca. Poznasz tajniki wyboru mąki i technikę przygotowywania ciasta na makaron oraz sposoby na naturalne zabarwienie makaronu. W trakcie warsztatu sięgniemy do tradycyjnych włoskich receptur na najpopularniejsze oraz mniej znane ale równie ciekawe pasty z różnych regionów Włoch. Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
  • LASAGNE BOLOGNESE / KLASYCZNA LAZANIA PO BOLOŃSKU
  • SPAGHETTI CHITARRA ALLA CARBONARA CLASSICO / MAKARON SPAGHETTI CHITARRA Z  KLASYCZNYM SOSEM Z JAJKA I PARMEZANU
  • RIGATI AL. PESTO DI POMODORI SECCHI / MAKARON RIGATI Z  PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • RIGATONI  CON GUANCIALE E PISELLI / RIGATONI Z BOCZKIEM I GROSZKIEM KONSERWOWYM
  • FUSILLI TRICOLORI CON GORGONZOLA / MAKARON FUSILLI W TRZECH KOLORACH Z SEREM GORGONZOLA
  • BUCATINI VERDI ALLA  AMATRICIANA / ZIELONY MAKARON BUCATINI W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEPRZEM I GUANCIALE
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Giancarlo Russo Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch  Papieży : Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Laureat nagrody Hermesa w kategorii  Osobowość Gastronomii 2016 roku. Wieloletni, były Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce ( FIC Polonia). Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą. Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim. Organizator szesnastu  edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana,  organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych w Polsce, zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską  potrawę z grzybów ( Funghi Triffolati ). Znana postać medialna z programów telewizyjnych. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje  na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria , a doświadczenie zdobywał pracując w restauracjach  w regionie Abruzzo , a następnie przez kilka lat  w 5 gwiazdkowym  Hotelu Savoy Florence w Toskanii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich  z zakresu kuchni włoskiej , a następnie przez 4 kolejne  lata był szefem kuchni znanej restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restaurację Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano „ ( jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami , najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „ Poland Monthly „, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a „ w Top liscie Bikonta i Makłowicza ) przy  ul. Rzymowskiego  i ul. Wilczej oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5* w rankingu restauracji „Polityki”. Przez lata spędzone w Polsce dał się poznać jako executive chef przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i  kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską. Trener w wielu projektach gastronomicznych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Regularnie udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego. Jest ekspertem i doradcą kulinarnym oraz ambasadorem znanych włoskich marek w Polsce . Przez lata prowadził cykliczny program kulinarny pt. ”Buon Appetito” w tv TELE 5 oraz w TV Polsat Sport cykl programów dotyczących kuchni dietetycznej pt. „Atleci – Kuchnia atletów” . Juror odcinków w programie „Top Chef” oraz „Top chef –Gwiazdy od kuchni „w TV Polsat. Okazjonalnie występował w programach TVP 1, TVP 2: „Kawa czy herbata”, „ Pytanie na śniadanie”, „Biznes z gwarancją” „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces” oraz  w TV „Dzień dobry TVN”. W latach 2019- 2022 prowadził warsztaty kulinarne w Studiu Kulinarnym Giancarlo na Ursynowie w Warszawie.

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.