Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom podstawowy

Pieczywo restauracyjne

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
400,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 550,00 
Rafał Zaręba uważa, że każdy Szef kuchni powinien mieć w arsenale swoich umiejętności przygotowywanie minimum 1-2 rodzajów pieczywa, ale oczywiście im więcej takich umiejętności tym lepiej. Samodzielnie przygotowane i wypieczone pieczywo może stać się wizytówką każdej restauracji. Dobrze skomponowany set pieczywa zawsze jest ozdobą stołu i jednym z bohaterów posiłku. Ponadto dodatki do pieczywa są doskonałym sposobem na kontrolowanie i optymalizowanie food cost’u, dlatego poza własnoręcznie wypieczonymi 5 rodzajami pieczywa  przygotujemy różne masła i oleje smakowe. Program warsztatu uwzględnia wyposażenie typowej restauracji, dlatego skupimy się na pieczywie, które nie wymaga specjalistycznego pieca. Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
Podczas warsztatu wypieczemy i przygotujemy:
  • Chleb pełnoziarnisty z pięcioma rodzajami nasion i orzechami włoskimi
  • Chleb orkiszowy z suszoną śliwką i morelą
  • Zawijasy z Bursztynem i kminkiem
  • Bułeczki maślane z czarnuszką
  • Podpłomyk z cząbrem
  • 5 rodzajów maseł i olejów smakowych
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Rafał Zaręba Executive Chef Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.
Rafał Zaręba

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.