Blok teoretyczny z którego dowiesz się:
- jak hydratacja wpływa na jakość pizzy
- jakie mąki stosować do przygotowania ciasta
- jakie są różnice pomiędzy dojrzewaniem a wyrastaniem
- jakie aspekty wpływają na smak i konsystencję twojej pizzy
- jakie są różnice w poszczególnych ciastach
- dlaczego ważna jest temperatura otoczenia i poszczególnych składników podczas przygotowania ciasta
- jak obliczyć ilość drożdży w stosunku do pozostałych składników przy różnych temperaturach i czasach nastawów ciasta
- omówienie wyposażenia profesjonalnego stanowiska pizzaiolo
- jak prawidłowo nastawić piec
- jak przygotować ciasto w mieszarce i jak je dalej wyrabiać/prowadzić
- jak formować idealną pizze
- poznasz techniki które poprawią smak i konsystencje pizzy
- jak przechowywać ciasto
- jak radzić sobie z przerośniętym ciastem
- nauczysz się 5 autorskich kompozycji w oparciu o niecodzienne składniki
O trenerze
Kamil Paduch
Ekspert w świecie pizzy z ponad 15-letnim doświadczeniem, Pizzaiolo z certyfikatem nadanym przez di Enrico Fama.
W wieku 24 lat otworzył swoją pierwszą pizzerię na warszawskiej Woli, zdobywając cenne doświadczenie w pracy z ciastem, prowadzeniu lokalu i tworzeniu autentycznych smaków.
Pasja i chęć dzielenia się wiedzą doprowadziły go do uruchomienia działalności szkoleniowej, w której edukuje i inspiruje zarówno amatorów, jak i profesjonalistów do zgłębiania sztuki wypieku idealnej pizzy. Jego misją jest szerzenie wiedzy o włoskim rzemiośle w prosty i przystępny sposób – tak, aby każdy mógł nauczyć się przygotowywać doskonałe ciasto, odkrywać różnorodne style pizzy i tworzyć autentyczne smaki w domowych warunkach oraz profesjonalnych kuchniach.
Nieustannie rozwija swój warsztat, szkoląc się u najlepszych i testując różne techniki wypieku. Jego warsztaty to nie tylko nauka, ale także doskonała okazja do integracji i budowania relacji przy wspólnym stole. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, podejściu opartemu na praktyce i łatwo przyswajalnym metodom nauki, Kamil pomaga zarówno hobbystom, jak i profesjonalnym kucharzom wejść na wyższy poziom sztuki pizzy.
