Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom zaawansowany

Ryby wg Martina Gimeneza Castro

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
740,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 890,00 
Ucz się od najlepszych w Akademii Inspiracji MAKRO! Martin Gimenez Castro zaprasza na autorski warsztat, podczas którego pokaże Ci jak opanować techniki rozbioru ryb i wykorzystać ich elementy od głowy do ogona. W trakcie spotkania dowiesz się, jakie techniki są najlepszym sposobem na rozbiór dla różnych gatunków ryb tak, aby zminimalizować lub niemalże wyeliminować straty na produkcie. Poznasz receptury inspirowane kuchnią Ameryki płd, Japonii ale też Polski, w których główną rolę będą odgrywać ryby. Dowiesz się też jak wygląda praktyczne podejście do rozbioru ryb wg filozofii zero waste, które Martin opanował do perfekcji ucząc się m.in. od takich znakomitych szefów jak Quique Da Costa. Podczas warsztatu pokażemy w jaki sposób wykorzystać tak nieoczywiste elementy rybne jak m.in ogon czy kręgosłup oraz jak prawidłowo wykroić te najbardziej popularne części jak np. polędwica. Warsztat trwa w godzinach 10-16.    
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie warsztatu:   Kulbin:
  • Ceviche/leche de tigre/grillowane padron/palona kukurydza
  • Żurek na rybnym wywarze/kiełbasa z kulbina i wędzonego jesiotra
Tuńczyk:
  • Tostada z rybną ‘ndują i burratą/ szałwia/ chleb za zakwasie/ oliwa extra
Dorada:
  • Nigiri z quinoą/philadelphią/sos nikkei/chrupiący por
  • Ogon w tempurze
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Martin Gimenez Castro Martin Gimenez Castro, szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche, Tuna i Buenos w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa. Pierwszy polski Top Chef /Polsat/, osobowość telewizyjna znana również z hitowych programów „Zamiana szefów” i „Zawód szef kuchni” /Food Network/, „Hell’s Kitchen” /Polsat/. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie /w trakcie pracował w jednej z najlepszych restauracji Praga/. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Salt&Pepper na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego. Po przyjeździe do Polski, wziął udział w pierwszej edycji programu Top Chef Polska, którą – dystansując konkurencję – wygrał. Już w trakcie trwania programu, otrzymał propozycję stworzenia i poprowadzenia autorskiej restauracji Salto w hotelu Rialto, która po paru miesiącach trafiła do przewodnika Michelin, a w 2015 r. wygrała w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants! Martin otrzymał nagrodę Warsaw Insider – Szef Obcokrajowiec i prestiżowe wyróżnienie Szef Jutra przewodnika Gault&Millau i nominację w kategorii Szef Roku 2017. W 2015 założył słynną już autorską restaurację – Ceviche Bar, serwującą ceviche i dania kuchni latynoamerykańskiej. W 2022 roku otworzył kolejne wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski – restaurację Tuna z wyjątkowym autorskim menu, składającym się z najlepszej jakości ryb i owoców morza. W czerwcu 2023 otworzył kolejny autorski koncept z miksem smaków włoskich i hiszpańskich – Buenos w Warszawie. Martin blisko współpracuje z Międzynarodową Akademią Gastronomiczną, jest też prekursorem idei kolacji na 4 ręce, które organizował m.in. z argentyńskimi szefami Germanem Martitegui czy Emanuelem Leivą, Portugalczykiem Pedro Basto, czy Seadon Shouse z Nowego Jorku. Jest również ambasadorem światowej organizacji MSC i propagatorem zrównoważonego rybołówstwa i ideologii zero waste. W trakcie pandemii stworzył autorski koncept livecookingu w Social Mediach, z dostarczanymi bezpośrednio do klientów boksami wyselekcjonowanych produktów, które potem - w łączeniu na żywo - mogli złożyć w restauracyjne danie pod okiem słynnego szefa. Doświadczenie związane z tworzeniem kolejnych topowych konceptów gastronomicznych, zaowocowały rozszerzeniem działalności o Restaurant Consulting. Martin Gimenez Castro jest kulinarnym doradcą i szefem na najważniejszych i najbardziej prestiżowych wydarzeniach w kraju i na świecie. Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martiną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Wybierz termin

Warszawa

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.