Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom zaawansowany

Sałatki i startery restauracyjne

Pełnoprawna pozycja w menu, samodzielny posiłek, a nie tylko dodatek - niekoniecznie serwowany na sałacie, czyli sałatka według światowych standardów. Zapraszamy na warsztat, w trakcie którego dowiesz się, dlaczego warto zrewidować swoje wyobrażenie o tej kategorii dań i zastanowić się, czy nie warto przez jej pryzmat wyróżnić ofertę restauracji. W trakcie spotkania poznasz propozycje sałatkowe, w których dobór zróżnicowanych składników buduje niezapomnianą kompozycję smaków. Wśród nich nie zabraknie wykorzystania niestandardowych sosów i winegretów, ryb, mięsa czy owoców - ale może zabraknąć...klasycznej sałaty.

Dodatkowo przygotujemy nieszablonowe propozycje starterów, dzięki którym zagwarantujesz gościom niezapomniany początek wizyty w Twoim lokalu.

Warsztat trwa w godzinach 10-17.
24.08.2022, 10:00-17:00
Warszawa
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
200,00 
Cena regularna: 300,00 
W menu warsztatu:
  • Tuńczyk grillowany/jajko panierowane/sałata rzymska/taramasalata
  • Pastrami z selera/musztarda domowa/pumpernikiel/ogórek marynowany
  • Przepiórka/grzyby smażone/warzywa sezonowe/orzechy prażone
  • Wędzony halibut z kapustami/jajkiem poszetowym/sosem curry
  • Duszona wołowina/porto/karmelizowana cebula/marchew/czarny bez/porzeczka
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Dariusz Kucharski Szef Kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w szkole gastronomicznej. Jak sam mówi, do dziś całość jego pracy zawodowej oparta jest na organizacji, sprawnym zarządzaniu czasem oraz logicznym rozwiązywaniu problemów – nie tylko w kuchni. Doświadczenie zdobywał w restauracji sushi, restauracjach z tradycyjną i nowoczesną kuchnią polską, kuchnią hiszpańską oraz w gwiazdkowych restauracjach w Londynie. W trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii przez 2 lata zajmował stanowisko Młodszego sous chefa w Glasshouse - * (Michelin) i odbył staże w Ledbury**, które w tym czasie zajmowało 10. miejsce na liście 50 Best Restaurants, oraz restauracji Ametsa słynnej hiszpańskiej rodziny Arzak. Po powrocie do Polski przez blisko 2,5 roku był Zastępcą szefa kuchni w L’enfant Terrible. Następnie spędził 1,5 roku na stanowisku Szefa kuchni w warszawskiej restauracji Garmasz, która zajęła 1. miejsce w kategorii „Najlepszy debiut” w ramach festiwalu Fine Dining Week 2019.
Dariusz Kucharski
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.