Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Steki i tatary

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
450,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 600,00 
Opanuj techniki niezbędne do przygotowywania steków i tatarów! Dowiedz się, jak wzbogacić swoje menu o dania, które od lat niezmiennie częściej goszczą w zamówieniach restauracyjnych niż na polskich, domowych stołach. Podczas warsztatu dowiesz się jak pracować ze szlachetnymi mięsami takimi jak wołowina, jagnięcina i sarnina. Zobaczysz jak dobierać i korzystać ze sprzętu niezbędnego do pracy z tymi produktami. Odkryjesz ciekawe połączenia dodatków do steków i tatarów oraz poznasz klasyczne receptury na sosy i side'y. W trakcie spotkania porozmawiamy również o różnych częściach tuszy, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy kompletne menu warsztatowe, które zakończymy wspólnym obiadem. Warsztat trwa w godzinach 10:00-16:30
Kurs nie ma zaplanowanego miejsca i daty
W programie: Tatary:
  • Ligawa wołowa/ kawior z sera bursztyn w wędzonym oleju/ maga z czarnego czosnku/ plastyczne żółtko/ marynowana szalotka/ crumble z chleba razowego i gorzkiej czekolady/ sól korzenna
  • Udziec Jagnięcy/ chrust z pora/ kawior z gorczycy/ kandyzowana skórka z cytryny/ mięta i szczypiorek/ majonez na bazie tłuszczu jagnięcego/ chrupiące nasiona w gorzkim karmelu
  • Polędwiczka z sarny/ orzech włoski/ tiul ze skór drobiowych/ marynowane rydze/ puder z orzecha laskowego/ liofilizowana malina
Steki:
  • Filet mignon
  • Chateubriand
  • Antrykot
  • Elementy sezonowane
Side’y:
  • Puree z batatów z kandyzowaną pomarańczą i prażoną cebulką
  • Frytki stekowe smażone w tłuszczu wołowym
  • Mieszanka sałat z dodatkami sezonowymi w vinegrette estragonowym
Sosy i dodatki:
  • Z marynowanego zielonego pieprzu
  • Demi glace
  • Bearnaise
  • Majonezy smakowe
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerach

Kuba Kowalczyk Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej. Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK.  Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace. Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.
Rafał Zaręba Executive Chef Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.
Rafał Zaręba

Wybierz termin

Kraków

Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.