W programie:
Tatary:
- Ligawa wołowa/ kawior z sera bursztyn w wędzonym oleju/ maga z czarnego czosnku/ plastyczne żółtko/ marynowana szalotka/ crumble z chleba razowego i gorzkiej czekolady/ sól korzenna
- Udziec Jagnięcy/ chrust z pora/ kawior z gorczycy/ kandyzowana skórka z cytryny/ mięta i szczypiorek/ majonez na bazie tłuszczu jagnięcego/ chrupiące nasiona w gorzkim karmelu
- Polędwiczka z sarny/ orzech włoski/ tiul ze skór drobiowych/ marynowane rydze/ puder z orzecha laskowego/ liofilizowana malina
- Filet mignon
- Chateubriand
- Antrykot
- Elementy sezonowane
- Puree z batatów z kandyzowaną pomarańczą i prażoną cebulką
- Frytki stekowe smażone w tłuszczu wołowym
- Mieszanka sałat z dodatkami sezonowymi w vinegrette estragonowym
- Z marynowanego zielonego pieprzu
- Demi glace
- Bearnaise
- Majonezy smakowe
O trenerach
Kuba Kowalczyk
Szef kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-to letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie miał przyjemność pracować w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej.
Był zdobywcą drugiego miejsca w konkursie ‘Private Club’s Young Chef Competition’ jak i również zakwalifikował się do półfinału LEX Chef competition. W 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w jednej z najlepszych firm cateringowych w UK. Po powrocie do Polski został członkiem zespołu H15 Luxury Palace.
Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.
Rafał Zaręba
Executive Chef Akademii Inspiracji Makro z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z restauracji z kuchnią włoską. Stamtąd trafił do Cafe Bar Lemon, gdzie zaledwie po roku pracy objął stanowisko Szefa Kuchni, które zajmował przez kolejne 10 lat. W międzyczasie rozwijał swój warsztat m.in w studium hotelarskim, w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz w Lyonie, gdzie ukończył szkolenie w Instytucie Paula Bocuse’a. Wysokie standardy pracy pod wodzą uznanych, francuskich Szefów Kuchni wywołały u niego chęć rozwijania się w tym kierunku. W Polsce naturalnym wyborem było Atelier Amaro, w którym przepracował ponad 2 lata. Po Atelier objął funkcję Executive Chefa w prestiżowej restauracji Warszawski Sznyt przy Pl. Zamkowym, gdzie przez ponad 2 lata kreował menu oparte o kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. W Akademii odpowiada za ofertę szkoleń gastronomicznych, pracę zespołu kucharzy oraz dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami warsztatów, które prowadzi.