Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Sushi – poziom 1

Poznaj tajniki tradycyjnego sushi i sprawdź, dlaczego to danie cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Podczas warsztatu  przybliżymy Ci zagadnienia z zakresu przygotowywania ryżu do sushi. Zaprezentujemy i nauczymy korzystać z narzędzi i przyborów wykorzystywanych do przyrządzania sushi. Opowiemy też, o sposobie klasyfikowania i wyboru ryb i owoców morza wraz z informacją o sposobie ich przechowywania, obróbki i przyprawiania. W trakcie spotkania dowiesz się nie tylko tego jakie są główne składniki i dodatki do sushi, ale również tego jak je dekorować i przygotowywać takie formy jak nigiri, hosomaki, futomaki czy uramaki. Na warsztacie przewidziany jest również wstęp do krojenia i aranżacji sashimi. Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00.
07.06.2022, 10:00-15:00
Kraków
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
260,00 
Cena regularna: 390,00 
W menu:
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś/tuńczyk/tykwa kampyo, takuan, awokado, ogórek, sezam prażony, nori, wasabi, mayo, serek filadelfia,
  • Nigiri: łosoś/ tuńczyk/okoń morski/krewetka/przegrzebki
  • Oshizushi (łosoś wędzony, nori, sezam)
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Joanna Ryciak Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.

Warsztaty w tym samym terminie