Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Warsztat piekarniczy – od zakwasu do wypieku

Dowiedz się, dlaczego samodzielnie przygotowane i wypieczone pieczywo może stać się wizytówką każdej kuchni, nie tylko w restauracji! Podczas chlebowych warsztatów skupiamy się na fazie zakwaszania ciasta i wypieku chleba. Prowadząca warsztat przygotuje wcześniej zakwas poolish, z którego uczestnicy przygotują chleb i który posłuży do przygotowania własnego zakwasu (każdy wyjdzie ze spotkania ze swoim zakwasem do dokarmiania w domu lub restauracji). Pokażemy również jak wyprowadzać zakwas pszenny i żytni, porozmawiamy o charakterystyce mąki, przećwiczymy mieszanie ręczne i w robocie planetarnym. Na koniec nie zabraknie okazji do kształtowania kęsów i doglądania etapu samego wypieku. Warsztat trwa w godzinach 10-15.
23.03.2023, 10:00-15:00
Warszawa
Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
260,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 390,00 
Podczas warsztatu przygotujemy i wypieczemy:
  • chleb razowy na zakwasie poolish
  • brioche
  • chleb orkiszowy z nasionami

O trenerze

Ewelina Łapińska Szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji z Białegostoku, finalistka siódmej edycji Top Chef z 2018 roku. Pasjonatka piekarnictwa. Jak sama mówi, traktuje zakwas do chleba jak żywą, momentami kapryśną istotę, o którą trzeba dobrze zadbać. Swoją karierę w gastronomii zaczęła w wieku 17 lat, przez ten czas odbywała staże i pracowała w różnych restauracjach w Białymstoku, Warszawie i prestiżowych restauracjach w Wielkiej Brytanii.

Wybierz termin

Warszawa

23.03.2023 10:00-15:00
Wolne miejsca: 22
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.

Warsztaty w tym samym terminie