- Historia Sushi /zarys
- Przygotowanie ryżu do sushi
- Narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
- Wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
- Główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
- Jak dekorować sushi
- Przygotowywanie różnych form sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, temaki
- Krojenie i prezentacja sushi
- Przygotowanie Otsumami
- Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.
- Nigiri. Łosoś, tuńczyk, gotowana krewetka, ryż.
- Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa, ryż.
- Temaki zushi. Łosoś, warzywa, sos sojowy, ryż.
- Otsumami. Łosoś, grzyby, szczypiorek, olej sezamowy.
O trenerze
Paweł Trzaskowski
Kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce. Od niedawna także trener kulinarny, swoją pasją do kuchni i gotowania dzieli się jako Sushi Chef Paweł Trzaskowski. Finalista Mistrzostw Świata Sushi, World Sushi Cup Japan 2017, finalista Polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Seminarzysta kliku Certyfikatów World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association. Posiada ,,czarny pas‘’sushi, Certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokyo. Łączy tradycyjną szkołę Edomae ze współczesnymi trendami kulinarnymi.