Poznaj orzeźwiające receptury na letnie zupy i chłodniki! Zapisz się na warsztat, podczas którego przećwiczymy przygotowywanie różnych zup w letniej odsłonie. W trakcie spotkania poznasz receptury na unowocześnione, kreatywne letnie zupy inspirowane przepisami z różnych regionów świata. W menu warsztatowym zebraliśmy inspiracje na dania z kuchni hiszpańskiej, francuskiej, bułgarskiej - wszystkie w orzeźwiającej, letniej aranżacji, która wyróżni menu i zapełni ogródek w Twojej restauracji.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź menu warsztatu. Serdecznie zapraszamy!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii oraz sezonowych produktów.
W jesiennej odsłonie naszego warsztatu stawiamy na dania inspirowane smakami polskiego lasu, jezior i warzyw korzeniowych. Każdemu z nich nadaliśmy nowoczesny styl i współczesny charakter - również w ujęciu biznesowym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do menu dowolnej restauracji z kuchnią polską.
Na warsztatach dowiesz się o:
nowoczesnych metodach obróbki termicznej
trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
nietypowych połączeniach smaków
zasadach komponowania menu w oparciu o produkty sezonowe
Poznaj najważniejsze techniki pracy z ciastem na pizzę i tajniki udanego wypieku! Zapisz się na szkolenie, podczas którego dowiesz się, jakie są najistotniejsze aspekty pracy profesjonalnego pizzaiolo i jak uzyskiwać zawsze udane, wyśmienite i powtarzalne w smaku ciasto. W trakcie szkolenia wprowadzimy Cię w charakterystykę pracy profesjonalnego pizzaiolo. Poznasz niezbędne narzędzia jego pracy i dowiesz się, w jaki sposób je wykorzystywać. W trakcie kursu poznasz i przećwiczysz autorską recepturę na ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno w serwisie na miejscu jak i dostawie.
Większość szkolenia poświęcimy tajnikom pracy z ciastem. Dowiesz się m.in. tego jaki wpływ na jakość ciasta ma hydracja i temperatura, jakiego typu mąki używać oraz jak obliczyć ilość drożdży w różnych warunkach pracy.
Dodatkowo pokażemy Ci jak ustawiać profesjonalny piec do pizzy, jak prawidłowo pracować z ciastem podczas wyrabiania i przećwiczymy formowanie pizzy. Pokażemy Ci również techniki poprawiające smak i konsystencje placka oraz w jaki sposób bezpiecznie przechowywać ciasto. Podczas szkolenia będziesz pracować na przygotowanym wcześniej cieście i dodatkowo nastawisz własne, które będzie można zabrać ze sobą do domu.
Na koniec wypieczemy wspólnie 5 różnych autorskich kompozycji pizzy opartych o niecodzienne składniki.
Warsztat trwa w godzinach 10:00-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź pełnym program szkolenia.
Pora śniadaniowa bardzo długo była niewykorzystywana przez restauracje. Od jakiegoś czasu jednak jest to jeden z prężniej rozwijających się trendów wśród gości lokalów gastronomicznych, którzy oczekują specjalnej oferty na początek dnia. Korzystając ze światowych trendów, międzynarodowych klasyków jak i kreatywnego podejścia do menu śniadaniowego podczas warsztatu przygotujemy pozycje, które urozmaicą kartę twojego lokalu.
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj nowoczesne oblicze kuchni polskiej z Mateuszem Suligą! Weź udział w szkoleniu jednego z najbardziej uznanych ekspertów od naszej rodzimej kuchni, który pokaże Ci jak kształtować modernistyczne dania na bazie tradycyjnych smaków i produktów.
Podczas szkolenia przygotujemy 4 dania inspirowane tradycyjnymi potrawami i porozmawiamy o wykorzystywaniu interpretacji kuchni historycznej w kształtowaniu współczesnej oferty restauracyjnej na wysokim poziomie. W trakcie szkolenia zderzymy nowoczesne techniki z historycznymi produktami i połączeniami smaków i wykwitną, elegancką formą dzięki którym uzyskamy spektakularne efekty.
Warsztat trwa w godzinach 10-16, kliknij w szczegóły i sprawdź program
Pora śniadaniowa bardzo długo była niewykorzystywana przez restauracje. Od jakiegoś czasu jednak jest to jeden z prężniej rozwijających się trendów wśród gości lokalów gastronomicznych, którzy oczekują specjalnej oferty na początek dnia. Korzystając ze światowych trendów, międzynarodowych klasyków jak i kreatywnego podejścia do menu śniadaniowego podczas warsztatu przygotujemy pozycje, które urozmaicą kartę twojego lokalu.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery.
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce burgera po sosy i dodatki. Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli piklach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00.
Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj najważniejsze techniki pracy z ciastem na pizzę i tajniki udanego wypieku! Zapisz się na szkolenie, podczas którego dowiesz się, jakie są najistotniejsze aspekty pracy profesjonalnego pizzaiolo i jak uzyskiwać zawsze udane, wyśmienite i powtarzalne w smaku ciasto. W trakcie szkolenia wprowadzimy Cię w charakterystykę pracy profesjonalnego pizzaiolo. Poznasz niezbędne narzędzia jego pracy i dowiesz się, w jaki sposób je wykorzystywać. W trakcie kursu poznasz i przećwiczysz autorską recepturę na ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno w serwisie na miejscu jak i dostawie.
Większość szkolenia poświęcimy tajnikom pracy z ciastem. Dowiesz się m.in. tego jaki wpływ na jakość ciasta ma hydracja i temperatura, jakiego typu mąki używać oraz jak obliczyć ilość drożdży w różnych warunkach pracy.
Dodatkowo pokażemy Ci jak ustawiać profesjonalny piec do pizzy, jak prawidłowo pracować z ciastem podczas wyrabiania i przećwiczymy formowanie pizzy. Pokażemy Ci również techniki poprawiające smak i konsystencje placka oraz w jaki sposób bezpiecznie przechowywać ciasto. Podczas szkolenia będziesz pracować na przygotowanym wcześniej cieście i dodatkowo nastawisz własne, które będzie można zabrać ze sobą do domu.
Na koniec wypieczemy wspólnie 5 różnych autorskich kompozycji pizzy opartych o niecodzienne składniki.
Warsztat trwa w godzinach 10:00-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź pełnym program szkolenia.
Opanuj techniki niezbędne do przygotowywania steków i tatarów! Dowiedz się, jak wzbogacić swoje menu o dania, które od lat niezmiennie częściej goszczą w zamówieniach restauracyjnych niż na polskich, domowych stołach.
Podczas warsztatu dowiesz się jak pracować ze szlachetnymi mięsami takimi jak wołowina, jagnięcina i sarnina. Zobaczysz jak dobierać i korzystać ze sprzętu niezbędnego do pracy z tymi produktami. Odkryjesz ciekawe połączenia dodatków do steków i tatarów oraz poznasz klasyczne receptury na sosy i side'y.
W trakcie spotkania porozmawiamy również o różnych częściach tuszy, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy kompletne menu warsztatowe, które zakończymy wspólnym obiadem.
Warsztat trwa w godz. 9:00-17:00 Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Poznaj aż 6 receptur na nowoczesne tartaletki w wersjach słodkich i wytrawnych! Mniejsze wersje doskonale znanych tart są doskonałą pozycją w restauracyjnym, również degustacyjnym menu. Są to pozycje, które doskonale sprawdzają się też na różnego rodzaju imprezach bankietach i bufetach w formie finger food.
Na warsztacie zaprezentowanych zostanie sześć wersji tartaletek na dwóch różnych rodzajach ciasta. W każdej z nich słodkie i wytrawne smaki zaplanowaliśmy tak aby kompozycje doskonale się uzupełniały - nawet poprzez podkreślenie smaku ryby czy krewetek poprzez słodkie składniki!
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na drugą odsłonę jednego z najpopularniejszych warsztatów Akademii Inspiracji MAKRO! Na drugim poziomie burgerowego street foodu sięgamy głębiej do samodzielnie przygotowywanych części kanapki - dzięki czemu każdy z uczestników dowie się, jak zrobić mieszankę wołową, wypiec najpopularniejszą bułkę maślaną czy łączyć samodzielnie przygotowane dodatki.
Podczas spotkania sięgniemy po mniej klasyczne, ale równie popularne wariacje na temat burgerów. Pokażemy, jak samodzielnie łączyć różne elementy wołowe w celu stworzenia autorskiej mieszanki. Sięgniemy również po jagnięcinę, przygotujemy nietypowe, autorskie sosy i pikle. Własnoręcznie przygotujemy bułkę typu brioche i coraz popularniejszy nadziewany serem burger juicy cheese.
W menu warsztatu nie zabraknie inspiracji kuchnią azjatycką, południowo-europejską a nawet - francuską. Jeżeli chcesz podnieść swoje burgerowe umiejętności na kolejny poziom ten warsztat jest właśnie dla Ciebie!
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:30. W cenie warsztatu przerwa kawowa. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Poznaj aż 6 receptur na nowoczesne tartaletki w wersjach słodkich i wytrawnych! Mniejsze wersje doskonale znanych tart są doskonałą pozycją w restauracyjnym, również degustacyjnym menu. Są to pozycje, które doskonale sprawdzają się też na różnego rodzaju imprezach bankietach i bufetach w formie finger food.
Na warsztacie zaprezentowanych zostanie sześć wersji tartaletek na dwóch różnych rodzajach ciasta. W każdej z nich słodkie i wytrawne smaki zaplanowaliśmy tak aby kompozycje doskonale się uzupełniały - nawet poprzez podkreślenie smaku ryby czy krewetek poprzez słodkie składniki!
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Serdecznie zapraszamy!