Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, jak komponować i modyfikować menu weselne aby zadowolić każdą grupę gości, jak nazywać dania w ofercie menu weselnego, dlaczego opcja wege jest niezbędna i jak w razie potrzeby szybko ją zorganizować. Dodatkowo, przepracujemy triki i omówimy dobre praktyki pozwalające na uzyskanie powtarzalności w serwisie na 100-150 porcji i jak doprawiać dania, aby były do przyjęcia dla każdego.
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Ucz się od najlepszych w Akademii Inspiracji MAKRO! Martin Gimenez Castro zaprasza na autorski warsztat, podczas którego pokaże Ci jak opanować techniki rozbioru ryb i wykorzystać ich elementy od głowy do ogona. W trakcie spotkania dowiesz się, jakie techniki są najlepszym sposobem na rozbiór dla różnych gatunków ryb tak, aby zminimalizować lub niemalże wyeliminować straty na produkcie.
Poznasz receptury inspirowane kuchnią Ameryki płd, Japonii ale też Polski, w których główną rolę będą odgrywać ryby. Dowiesz się też jak wygląda praktyczne podejście do rozbioru ryb wg filozofii zero waste, które Martin opanował do perfekcji ucząc się m.in. od takich znakomitych szefów jak Quique Da Costa.
Podczas warsztatu pokażemy w jaki sposób wykorzystać tak nieoczywiste elementy rybne jak m.in ogon czy kręgosłup oraz jak prawidłowo wykroić te najbardziej popularne części jak np. polędwica.
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery.
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce burgera po sosy i dodatki. Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli piklach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00.
Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Wiele tekstur i intensywnych smaków zamkniętych w formie na jeden kęs – idealnej pozycji w menu okolicznościowym. Na warsztacie przygotujemy sześć mini przekąsek idealnych na bankiety, spotkania towarzyskie czy okolicznościowy catering.
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii oraz sezonowych produktów.
W jesiennej odsłonie naszego warsztatu stawiamy na dania inspirowane smakami polskiego lasu, jezior i warzyw korzeniowych. Każdemu z nich nadaliśmy nowoczesny styl i współczesny charakter - również w ujęciu biznesowym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do menu dowolnej restauracji z kuchnią polską.
Na warsztatach dowiesz się o:
nowoczesnych metodach obróbki termicznej
trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
nietypowych połączeniach smaków
zasadach komponowania menu w oparciu o produkty sezonowe
Poznaj trendy w komponowaniu menu i dopasuj swoją ofertę dla rosnącej grupy klientów wege! Zapisz się na warsztat, podczas którego dowiesz się dlaczego klasyczny podział karty na przystawki, dania główne i desery nie zawsze się sprawdza i poznasz receptury na bezmięsne przekąski zgodne z ideą food sharingu.
Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie lub uzupełnienie oferty o co raz bardziej popularne dania w formie tzw. talerzyków, gdzie Goście mają szansę skosztować wielu różnych potraw w mniejszym wydaniu. Poznane i przygotowane przez Ciebie dania sprawdzą się również w roli klasycznej przystawki wege.
Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch). Kliknij w szczegóły i sprawdź dokładny program każdego dnia kursu.
Poznaj sushi w zupełnie nowej odsłonie i dowiedz się, w jaki sposób sushi może stać się jeszcze bardziej premium! Podczas warsztatu pokażemy Ci niestandardowe inspiracje na połączenia smaków i azjatyckich produktów z typowymi dla innych regionów świata składnikami. W trakcie warsztatu sięgniemy po tak niestandardowe dla sushi elementy jak m.in. foie gras, batat, melon, wołowina czy orzech włoski. We wszystkich pozycjach z menu warsztatu wykorzystujemy jakieś formy obróbki termicznej, dzięki czemu nowe sushi na gorąco może być dla Twojego menu zupełnie nową sekcją, która zachwyci gości poszukujących nowych doznań.
W menu warsztatowym przewidzieliśmy również co raz bardziej popularne na świecie przekąski inspirowane tradycjami sushi jak np. taco nori i wprowadzimy uczestników w techniki obróbki cieplnej wykorzystywane w sushi jak np. panko furai czy crispy rice.
Nasz sushi chef zaprezentuje też tradycyjne techniki składania sushi i dekoracji, dzięki czemu każda pokrojona rolka i złożony talerz będzie stanowił małe, kulinarne dzieło sztuki.
Warsztat zawiera program na poziomie zaawansowanym dlatego dedykujemy go uczestnikom posiadającym doświadczenie z tradycyjnym sushi.
Warsztat trwa w godzinach 10-15, kliknij w szczegóły i sprawdź program!
Poznaj trendy w komponowaniu menu i dopasuj swoją ofertę dla rosnącej grupy klientów wege! Zapisz się na warsztat, podczas którego dowiesz się dlaczego klasyczny podział karty na przystawki, dania główne i desery nie zawsze się sprawdza i poznasz receptury na bezmięsne przekąski zgodne z ideą food sharingu.
Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie lub uzupełnienie oferty o co raz bardziej popularne dania w formie tzw. talerzyków, gdzie Goście mają szansę skosztować wielu różnych potraw w mniejszym wydaniu. Poznane i przygotowane przez Ciebie dania sprawdzą się również w roli klasycznej przystawki wege.
Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj tajniki tradycyjnego sushi i sprawdź, dlaczego to danie cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci zagadnienia z zakresu przygotowywania ryżu do sushi. Zaprezentuje i nauczy korzystać z narzędzi i przyborów wykorzystywanych do przyrządzania sushi. Opowie też, o sposobie klasyfikowania i wyboru ryb i owoców morza wraz z informacją o sposobie ich przechowywania, obróbki i przyprawiania.
W trakcie spotkania dowiesz się nie tylko tego jakie są główne składniki i dodatki do sushi, ale również tego jak je dekorować i przygotowywać takie formy jak nigiri, hosomaki, futomaki czy uramaki. Na warsztacie przewidziany jest również wstęp do krojenia i aranżacji sashimi.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. I my chcielibyśmy to zmienić, dlatego przygotowaliśmy wyjątkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje co najmniej 4 pozycje do menu.</br></br>
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.