Warsztaty

Poznaj ofertę warsztatów dla profesjonalnej gastronomii oraz miłośników dobrego smaku.

Poziom średniozaawansowany

Nowoczesna i historyczna kuchnia polska

Cena dla klientów Makro
Stała zniżka dla posiadaczy Karty MAKRO. Jeżeli masz Kartę Klienta uzupełnij jej numer w swoim profilu. Jeżeli nie posiadasz Karty dowiedz się jak zostać naszym klientem.
450,00 
Twoja zniżka dla klientów Makro nie jest aktywna, uzupełnij numer karty tutaj aby ją aktywować
Cena regularna: 600,00 
Poznaj nowoczesne oblicze kuchni polskiej z Mateuszem Suligą! Weź udział w szkoleniu jednego z najbardziej uznanych ekspertów od naszej rodzimej kuchni, który pokaże Ci jak kształtować modernistyczne dania na bazie tradycyjnych smaków i produktów. Podczas szkolenia przygotujemy 4 dania inspirowane tradycyjnymi potrawami i porozmawiamy o wykorzystywaniu interpretacji kuchni historycznej w kształtowaniu współczesnej oferty restauracyjnej na wysokim poziomie. W trakcie szkolenia zderzymy nowoczesne techniki z historycznymi produktami i połączeniami smaków i wykwitną, elegancką formą dzięki którym uzyskamy spektakularne efekty. Warsztat trwa w godzinach 10-16
16.04.2025, 10:00-16:00
Kraków
Na ten termin zostało tylko 6 miejsc. Sprawdź kolejne terminy
W programie warsztatu:
  • Wędzone ryby, orzechy, beszamel
  • Kozi ser, rokitnik, szparagi
  • Sandacz, raki, ikra
  • Cielęcina, kwaśna śmietana, ziemniaki
Elementy powyższego menu mogą ulec zmianie w zależności od dostępności poszczególnych składników sezonowych.

O trenerze

Mateusz Suliga Mateusz Suliga od początku swojej pracy zawodowej związany jest z Krakowem. Tutaj ukończył szkołę i tutaj stawiał pierwsze kulinarne kroki. Mnogość krakowskich restauracji pozwoliła mu na wybór między wieloma kuchniami, zarówno rodzimą kuchnią jak i szeroko pojętą kuchnią europejską. Na początku 2010 roku trafił do dynamicznie rozwijającej się restauracji hotelu Unicus, gdzie zdobywał wiedze na temat klasycznej kuchni francuskiej aż do 2015 kiedy został tam szefem kuchni. Wprowadził do menu kuchnie polską w nowoczesnym wydaniu i eksperymentował z rekonstrukcją kuchni dawnej. Za swoje menu zdobywał trzy lata pod rząd czapkę w prestiżowym przewodniku Gault Millau i brał udział we wszystkich edycjach Good France. W 2018 roku startował w największym polskim konkursie Noble Night. W tym samym roku został mu powierzony nowy projekt coraz szybciej rozwijającej się sieci Dobry Hotel. Został szefem kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace, oraz Trattorii DeGusti. W 2019 wystartował jako jeden z sześciu finalistów Bocuse d’Or Poland. W 2020 roku otworzył na nowo restauracje Unique Teste w hotelu Unicus Palace, której profilem od tej pory jest rekonstrukcja kuchni dawnej w nowoczesnym wydaniu. W 2021 roku został szefem kuchni Hotelu H15 Luxury Palace, jednego z najpiękniejszych obiektów w Polsce. W ramach tego projektu tworzyć będzie Bistro The Hours, oraz restauracje Arttesse, której menu będzie nawiązywać do historii polskiej i krakowskiej kuchni. Między 2022 a 2024 odbył staże w jedno, dwu i trzygwiazdowych restauracjach w Hiszpanii, między innymi w uznawanej za najlepszą na świecie Disfrutar (3 Michelin star) oraz, Cocina y Alma (2 Michelin star), Coque (2 Michelin star, green star), Arzak ( 3 Michelin star) W 2023 restauracja Artesse po roku funkcjonowania zostaje rekomendowana przez przewodnik Michelin. Równocześnie Mateusz zdobywa Chefs awarded Prix au Chef de l’Avenir, czyli tytuł kucharza przyszłości roku 2023, według Polskiej Akademii Gastronomicznej. W roku 2024 restauracja Artesse znów trafia do przewodnika Michelin, otrzymuje również tytuł kulinarnego Hermesa za najlepszą restaurację hotelową. Na początku 2025 roku prezydent miasta Krakowa wyróżnił Artesse jako jedną z restauracji mających wyjątkowy wkład w krakowską gastronomię.   

Wybierz termin

Kraków

16.04.2025 10:00-16:00
Wolne miejsca: 6
14.05.2025 10:00-16:00
Wolne miejsca: 12
Jeżeli jesteś posiadaczem Karty MAKRO lub masz do niej dostęp (np. przez właściciela firmy, w której pracujesz) - wystarczy, że uzupełnisz numer Karty w zakładce "Moje konto".

Po uzupełnieniu tych danych zniżka będzie naliczać się automatycznie.
Większość warsztatów z oferty Akademii nie wymaga specjalnego przygotowania. W przypadku warsztatów kulinarnych zapewniamy wszystkie produkty i wyposażenie potrzebne do gotowania. Udostępniamy również zapaski Akademii ale jeżeli posiadasz swój kitel/bluzę lub fartuch to warto zabrać go ze sobą.

W trakcie warsztatów przygotowujemy od 3 do 5 dań, które uczestnicy mogą zjeść na miejscu. Jeżeli jednak nie uda się wszystkiego "zmieścić" można zabrać przygotowane przez siebie dania "na wynos". W trosce o środowisko prosimy w miarę możliwości o zabieranie ze sobą opakowań wielorazowych.

W przypadku warsztatów biznesowych i wspierających serwis zapewniamy potrzebne akcesoria jak notatniki czy długopisy. Niektóre warsztaty zawierają w opisie informację o konieczności zabrania laptopa, dlatego prosimy o uważne czytanie opisu i programu warsztatu.