Wiele tekstur i intensywnych smaków zamkniętych w formie na jeden kęs – idealnej pozycji w menu okolicznościowym. Na warsztacie przygotujemy sześć mini przekąsek idealnych na bankiety, spotkania towarzyskie czy okolicznościowy catering.
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii oraz sezonowych produktów.
W jesiennej odsłonie naszego warsztatu stawiamy na dania inspirowane smakami polskiego lasu, jezior i warzyw korzeniowych. Każdemu z nich nadaliśmy nowoczesny styl i współczesny charakter - również w ujęciu biznesowym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do menu dowolnej restauracji z kuchnią polską.
Na warsztatach dowiesz się o:
nowoczesnych metodach obróbki termicznej
trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
nietypowych połączeniach smaków
zasadach komponowania menu w oparciu o produkty sezonowe
Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności.
Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch). Kliknij w szczegóły i sprawdź dokładny program każdego dnia kursu.
Nie ma nic lepszego w pracy za barem niż zadowolenie naszych gości z serwowanych im cocktaili. Jeżeli chcesz poznać podstawy miksologii, techniki przygotowywania napojów mieszanych, najbardziej znane klasyczne cocktaile czy sztukę ich dekorowania tak, aby oczarować swoich gości, to ten warsztat jest właśnie dla Ciebie! Zobaczysz, że praca za barem, mimo iż czasami jest ciężka, jest bardzo satysfakcjonująca.
Warsztat trwa w godz. 09:00-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Naucz się sztuki fotografii kulinarnej w wydaniu mobile! Poznaj tajniki właściwego przygotowania dań do fotografii, zasad rządzących prawidłową stylizacją i kadrowaniem oraz podstaw obróbki zdjęć - wszystko za pomocą Twojego smartfona!
Warsztat fotografii kulinarnej smartfonem jest adresowany głównie do pracowników gastronomii, ale również do amatorów, blogerów i miłośników dobrego jedzenia - wszystkich tych, którzy chcą robić apetyczne zdjęcia dania oraz deseru przy pomocy aparatu w smartfonie.
Jednodniowy warsztat fotografii kulinarnej to przydatna wiedza dla każdego posiadacza telefonu, niezależnie od marki i systemu operacyjnego.
W codziennej pracy szefa kuchni, cukiernika, managera czy właściciela bistro lub restauracji ważna jest umiejętność takiego sfotografowania jedzenia, aby przyciągało ono uwagę w mediach społecznościowych.
Jemy przecież w pierwszej kolejności oczami, a sprzęt, który mamy cały czas pod ręką – smartfon pomoże stworzyć apetyczne zdjęcie, które w kilka chwil można wrzucić na media społecznościowe. Ważne jest, by poznać kilka podstawowych zasad stylizacji dania oraz samej fotografii i nabyć umiejętność szybkiej edycji zdjęcia w telefonie.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Poznaj sushi w zupełnie nowej odsłonie i dowiedz się, w jaki sposób sushi może stać się jeszcze bardziej premium! Podczas warsztatu pokażemy Ci niestandardowe inspiracje na połączenia smaków i azjatyckich produktów z typowymi dla innych regionów świata składnikami. W trakcie warsztatu sięgniemy po tak niestandardowe dla sushi elementy jak m.in. foie gras, batat, melon, wołowina czy orzech włoski. We wszystkich pozycjach z menu warsztatu wykorzystujemy jakieś formy obróbki termicznej, dzięki czemu nowe sushi na gorąco może być dla Twojego menu zupełnie nową sekcją, która zachwyci gości poszukujących nowych doznań.
W menu warsztatowym przewidzieliśmy również co raz bardziej popularne na świecie przekąski inspirowane tradycjami sushi jak np. taco nori i wprowadzimy uczestników w techniki obróbki cieplnej wykorzystywane w sushi jak np. panko furai czy crispy rice.
Nasz sushi chef zaprezentuje też tradycyjne techniki składania sushi i dekoracji, dzięki czemu każda pokrojona rolka i złożony talerz będzie stanowił małe, kulinarne dzieło sztuki.
Warsztat zawiera program na poziomie zaawansowanym dlatego dedykujemy go uczestnikom posiadającym doświadczenie z tradycyjnym sushi.
Warsztat trwa w godzinach 10-15, kliknij w szczegóły i sprawdź program!
Zadbaj o profesjonalny serwis alkoholowy w Twoim lokalu! Zapraszamy na warsztat, podczas którego zapoznasz się z wiedzą niezbędną do pracy na profesjonalnym barze. Poznasz charakterystykę różnych rodzajów alkoholi i techniki pracy z nimi, dzięki którym przygotujesz najpopularniejsze koktajle. Ponadto będziesz mieć okazję do praktycznego przetrenowania nowych umiejętności z wykorzystaniem profesjonalnych narzędzi pracy każdego barmana.
Warsztat trwa w godz. 9:30-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.
Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj dobre praktyki i procedury, dzięki którym będzie Ci łatwiej zarządzać zespołem odpowiedzialnym za sprzedaż w Twojej restauracji! Zapraszamy na praktyczny warsztat dla managerów i właścicieli lokali gastronomicznych podczas którego pomożemy Ci uporządkować ścieżkę Gościa odwiedzającego lokal i wskażemy kluczowe momenty mające największy wpływ na sprzedaż realizowaną przez zespół na sali.
W trakcie szkolenia wspólnie porozmawiamy o sposobach na motywowanie zespołu odpowiedzialnego za serwis oraz obsługę i przeanalizujemy procesy ułatwiające im codzienną pracę prowadzącą do wspólnego sukcesu.
Podczas spotkania poznasz też zasady tworzenia skutecznych manuali, czyli księgi standardów serwisu dla twojej restauracji. Jest to dokument, gdzie w jednym miejscu spisane są zasady funkcjonowania Twojej restauracji, dzięki .którym zapanujesz nad standardami w obsłudze gości i zadbasz o ich egzekwowanie.
Prosimy wszystkich uczestników o zabranie ze sobą laptopów, które będą bardzo pomocne przy pracy nad własnymi manualami. Dzięki temu już podczas warsztatu stworzysz zarys dokumentu w wersji elektronicznej.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch oraz prezent - książka "Gościnność - sztuka dobrej obsługi w gastronomii" wraz z autografem autorów. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.
Kliknij i sprawdź program warsztatu!
Poznaj trendy w komponowaniu menu i dopasuj swoją ofertę dla rosnącej grupy klientów wege! Zapisz się na warsztat, podczas którego dowiesz się dlaczego klasyczny podział karty na przystawki, dania główne i desery nie zawsze się sprawdza i poznasz receptury na bezmięsne przekąski zgodne z ideą food sharingu.
Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie lub uzupełnienie oferty o co raz bardziej popularne dania w formie tzw. talerzyków, gdzie Goście mają szansę skosztować wielu różnych potraw w mniejszym wydaniu. Poznane i przygotowane przez Ciebie dania sprawdzą się również w roli klasycznej przystawki wege.
Warsztat trwa w godzinach 10-15.
Nowość w ofercie szkoleń Akademii Inspiracji MAKRO! Odśwież swoją kartę napojów i zdobądź umiejętności tworzenia cockatili oraz ich bezalkoholowych odpowiedników - mocktaili niezależnie od zmieniających się trendów! Dzięki szkoleniu przekonasz się, że barmańska sztuka opiera się na odwadze w eksperymentowaniu z nowymi składnikami i miksowaniu technik połączonej ze znajomością najczęściej zamawianych cocktaili. W trakcie warsztatu poznasz więc receptury i techniki dzięki którym przygotujesz aż 8 cocktaili i 6 mocktaili.
Podczas spotkania porozmawiamy o znaczeniu różnorodności i kreatywności w oczach Klientów zarówno w ofercie bezalkoholowych jak i alkoholowych napojów. Na warsztacie zgłębisz również filozofię jaka stoi za rosnącą popularnością mocktaili uwzględniającą zrównoważony i zdrowy styl życia.
Warsztat trwa w godz. 10-16 Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.