Opanuj techniki niezbędne do przygotowywania steków i tatarów! Dowiedz się, jak wzbogacić swoje menu o dania, które od lat niezmiennie częściej goszczą w zamówieniach restauracyjnych niż na polskich, domowych stołach.
Podczas warsztatu dowiesz się jak pracować ze szlachetnymi mięsami takimi jak wołowina, jagnięcina i sarnina. Zobaczysz jak dobierać i korzystać ze sprzętu niezbędnego do pracy z tymi produktami. Odkryjesz ciekawe połączenia dodatków do steków i tatarów oraz poznasz klasyczne receptury na sosy i side'y.
W trakcie spotkania porozmawiamy również o różnych częściach tuszy, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy kompletne menu warsztatowe, które zakończymy wspólnym obiadem.
Warsztat trwa w godz. 9:00-17:00 Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Ciągnący się, roztopiony ser, idealnie wypieczony bekon, pikantna wołowina, maślane krewetki z hiszpańskim twistem… W dwóch słowach FOOD PORN! Chociaż kojarzy się przede wszystkim z metodą fotografowania, to co raz częściej określamy w ten sposób rodzaj potraw, w których chodzi przede wszystkim o smak, wygląd i przyjemność a niekoniecznie liczenie kalorii czy wartości odżywczych.
Rafał Zaręba zaprasza na bardzo sycący wieczór, podczas którego poznasz 4 pomysły na wyjątkowe food party. Przygotowane dania możesz wykorzystać na kolejnym spotkaniu z przyjaciółmi – najlepiej na imprezie połączonej ze wspólnym gotowaniem.
Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Kuchnia dla każdego, kiedy otwieramy się dla wszystkich zainteresowanych - nie tylko profesjonalistów branży gastronomicznej ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.
Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina. Kliknij w szczegóły i sprawdź menu warsztatu.
Poznaj tajniki tradycyjnego sushi i sprawdź, dlaczego to danie cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci zagadnienia z zakresu przygotowywania ryżu do sushi. Zaprezentuje i nauczy korzystać z narzędzi i przyborów wykorzystywanych do przyrządzania sushi. Opowie też, o sposobie klasyfikowania i wyboru ryb i owoców morza wraz z informacją o sposobie ich przechowywania, obróbki i przyprawiania.
W trakcie spotkania dowiesz się nie tylko tego jakie są główne składniki i dodatki do sushi, ale również tego jak je dekorować i przygotowywać takie formy jak nigiri, hosomaki, futomaki czy uramaki. Na warsztacie przewidziany jest również wstęp do krojenia i aranżacji sashimi. Zapoznanie się z technikami przećwiczonymi na szkoleniu pozwoli Ci rozwijać swoje umiejętności w składaniu najpopularniejszych bazowych rodzajów sushi, które mogą stanowić podstawową kartę zarówno w ofercie w lokalu, w dostawie czy ofercie cateringowej.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?
Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj technikę własnoręcznego przygotowywania włoskich makaronów i dowiedz się, jak najlepiej połączyć je z klasycznymi sosami i dodatkami. Giancarlo Russo zaprasza na warsztat, podczas którego własnoręcznie przygotujesz aż 6 różnych past od początku do końca. Poznasz tajniki wyboru mąki i technikę przygotowywania ciasta na makaron oraz sposoby na naturalne zabarwienie makaronu. W trakcie warsztatu sięgniemy do tradycyjnych włoskich receptur na najpopularniejsze oraz mniej znane ale równie ciekawe pasty z różnych regionów Włoch.
Warsztat trwa w godzinach 10-15. Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii oraz sezonowych produktów.
W zimowej odsłonie naszego warsztatu stawiamy na dania inspirowane smakami kojarzącymi się z górami, świętami i produktami, po które niekoniecznie sięgamy w trakcie roku a mają wiele do zaoferowania. Każdemu z nich nadaliśmy nowoczesny styl i współczesny charakter - również w ujęciu biznesowym, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do menu dowolnej restauracji z kuchnią polską.
Na warsztatach dowiesz się o:
nowoczesnych metodach obróbki termicznej
trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
nietypowych połączeniach smaków
zasadach komponowania menu w oparciu o produkty sezonowe
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. Kliknij w szczegóły i sprawdź menu warsztatu.
Opanuj techniki niezbędne do przygotowywania steków i tatarów! Dowiedz się, jak wzbogacić swoje menu o dania, które od lat niezmiennie częściej goszczą w zamówieniach restauracyjnych niż na polskich, domowych stołach.
Podczas warsztatu dowiesz się jak pracować ze szlachetnymi mięsami takimi jak wołowina, jagnięcina i sarnina. Zobaczysz jak dobierać i korzystać ze sprzętu niezbędnego do pracy z tymi produktami. Odkryjesz ciekawe połączenia dodatków do steków i tatarów oraz poznasz klasyczne receptury na sosy i side'y.
W trakcie spotkania porozmawiamy również o różnych częściach tuszy, przećwiczymy odbłonienie, cięcie Chateubriand i wspólnie przygotujemy kompletne menu warsztatowe, które zakończymy wspólnym obiadem.
Warsztat trwa dwa dni w godz. 10:00-16:30 Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu!
Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery.
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce burgera po sosy i dodatki. Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli piklach i dobieraniu sosów.
Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00.
Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Poznaj nowe sposoby na wyróżnienie słodkiej części swojej oferty cateringu świątecznego! Dowiedz się, w jaki sposób zaplanować serwis bufetowy na grudniowe spotkania koktajlowe, bankiety czy spotkania biznesowe. W trakcie szkolenia dowiesz się jak planować produkcję i ograniczyć liczbę zaangażowanych osób i food cost.
Podczas warsztatu przygotujesz 3 kreatywne pozycje deserowe i dowiesz się, w jaki sposób rozbudowywać swoje autorskie koncepcje i tworzyć ofertę deserową w cateringu okolicznościowym, jak wykorzystać tradycyjne świąteczne smaki w nowoczesnym wydaniu oraz jak efektowanie eksponować desery w naczyniach wieloporcjowych.
Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie. W trakcie warsztatu uczestnicy kompleksowo zapoznają się z zasadami organizacji i przygotowania do pracy w obsłudze i poznają techniki niezbędne do przeprowadzenia sprawnego i prawidłowego serwisu. Na spotkaniu porozmawiamy również o tym czym różni się codzienny serwis od obsługi imprez okolicznościowych. W trakcie szkolenia nie zabraknie praktycznego treningu serwisu i scen sytuacyjnych uwzględniających typowe i mniej sytuacje, z którym na co dzień spotyka się kelner.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.
Warsztat trwa od 9:00 do 17:00.
Kliknij w szczegóły i sprawdź program warsztatu.
Nowe menu, nowe receptury i porady dla organizacji pracy przy imprezach okolicznościowych! Podczas warsztatu pokażemy kolejne metody jak tworzyć i modyfikować menu na przyjęciach typu wesele aby zadowolić każdą grupę gości. Porozmawiamy jak nazywać dania w ofercie, dlaczego opcja wege jest niezbędna i jak w razie potrzeby szybko ją zorganizować. Dodatkowo, przepracujemy triki i omówimy dobre praktyki pozwalające na uzyskanie powtarzalności w serwisie na 100-150 porcji i jak doprawiać dania, aby były do przyjęcia dla każdego. Szkolenie jest drugą rozwinięciem popularnego warsztatu Menu okolicznościowe cz. 1
Warsztat trwa w godzinach 10-16. Serdecznie zapraszamy!
Poznaj dobre praktyki i procedury, dzięki którym będzie Ci łatwiej zarządzać zespołem odpowiedzialnym za sprzedaż w Twojej restauracji! Zapraszamy na praktyczny warsztat dla managerów i właścicieli lokali gastronomicznych podczas którego pomożemy Ci uporządkować ścieżkę Gościa odwiedzającego lokal i wskażemy kluczowe momenty mające największy wpływ na sprzedaż realizowaną przez zespół na sali.
W trakcie szkolenia wspólnie porozmawiamy o sposobach na motywowanie zespołu odpowiedzialnego za serwis oraz obsługę i przeanalizujemy procesy ułatwiające im codzienną pracę prowadzącą do wspólnego sukcesu.
Podczas spotkania poznasz też zasady tworzenia skutecznych manuali, czyli księgi standardów serwisu dla twojej restauracji. Jest to dokument, gdzie w jednym miejscu spisane są zasady funkcjonowania Twojej restauracji, dzięki .którym zapanujesz nad standardami w obsłudze gości i zadbasz o ich egzekwowanie.
Prosimy wszystkich uczestników o zabranie ze sobą laptopów, które będą bardzo pomocne przy pracy nad własnymi manualami. Dzięki temu już podczas warsztatu stworzysz zarys dokumentu w wersji elektronicznej.
Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch oraz prezent - książka "Gościnność - sztuka dobrej obsługi w gastronomii" wraz z autografem autorów. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.
Kliknij i sprawdź program warsztatu!