Trenerzy

Poznaj kadrę Trenerów Akademii Inspiracji MAKRO i ucz się od najlepszych!

Giancarlo Russo

Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch  Papieży : Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Laureat nagrody Hermesa w kategorii  Osobowość Gastronomii 2016 roku. Wieloletni, były Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce ( FIC Polonia). Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą. Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim. Organizator szesnastu  edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana,  organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych w Polsce, zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską  potrawę z grzybów ( Funghi Triffolati ). Znana postać medialna z programów telewizyjnych. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje  na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria , a doświadczenie zdobywał pracując w restauracjach  w regionie Abruzzo , a następnie przez kilka lat  w 5 gwiazdkowym  Hotelu Savoy Florence w Toskanii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich  z zakresu kuchni włoskiej , a następnie przez 4 kolejne  lata był szefem kuchni znanej restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restaurację Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano „ ( jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami , najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „ Poland Monthly „, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a „ w Top liscie Bikonta i Makłowicza ) przy  ul. Rzymowskiego  i ul. Wilczej oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5* w rankingu restauracji „Polityki”. Przez lata spędzone w Polsce dał się poznać jako executive chef przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i  kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską. Trener w wielu projektach gastronomicznych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Regularnie udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego. Jest ekspertem i doradcą kulinarnym oraz ambasadorem znanych włoskich marek w Polsce . Przez lata prowadził cykliczny program kulinarny pt. ”Buon Appetito” w tv TELE 5 oraz w TV Polsat Sport cykl programów dotyczących kuchni dietetycznej pt. „Atleci – Kuchnia atletów” . Juror odcinków w programie „Top Chef” oraz „Top chef –Gwiazdy od kuchni „w TV Polsat. Okazjonalnie występował w programach TVP 1, TVP 2: „Kawa czy herbata”, „ Pytanie na śniadanie”, „Biznes z gwarancją” „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces” oraz  w TV „Dzień dobry TVN”. W latach 2019- 2022 prowadził warsztaty kulinarne w Studiu Kulinarnym Giancarlo na Ursynowie w Warszawie.

Patrycja Siwiec

Współautorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” i „Gościnność od kuchni”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Absolwentka The Court of Master Sommeliers oraz The Wines and Spirits Education Trust. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Jako akredytowany coach EMCC, trenerka i psycholog pomaga restauracjom i hotelom w udoskonalaniu doświadczenia gościa, usprawnia procesy wdrażaa ideę gościnności oraz szkoli pracowników. Ma głębokie przekonanie o tym, że dobra obsługa przekłada się na sukces biznesowy i wizerunkowy każdego miejsca, które świadczy usługi.

Adam Pawłowski

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Marcin Czubak

Marcin Czubak swoje bogate i różnorodne doświadczenie kulinarne zdobył pracując jako szef kuchni w kraju i zagranicą, między innymi w: Pop Up Bistro, Restauracja Noc i Dzień, Restauracja Staromiejska, Kofeina Bistro (Katowice) oraz  Blythswood Square Hotel, Abode Glasgow, Lochgreen House Hotel czy Westerwood Hotel (Wielka Brytania). Przez prawie dwa lata był prywatnym kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Był finalistą Polskiej edycji TOP CHEF oraz finalistą reprezentującym Szkocję w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę „Le Cordon Bleu”. Od 2017 roku prowadzi kompleksowe szkolenia dla kucharzy, szefów kuchni oraz pomocy kuchennych w zakresie kuchni świata, kuchni nowoczesnej oraz tradycyjnej, a także z zakresu ogólnego funkcjonowania kuchni. Przeprowadził ponad 500 godzin szkoleniowych w lokalach gastronomicznych na terenie całego kraju. Jego szkolenia cechuje nie tylko nauka przygotowania potraw danej kuchni, ale także nauka apetycznej ekspozycji potraw oraz komponowania spójnego menu, dobranego do potrzeb lokalu oraz poziomu umiejętności kucharzy tworząc w ten sposób indywidulanie dobrane i niepowtarzalne szkolenia. Od 2021 w firmie Kolektyw Studio w ramach której prowadzi szkolenia, audyty i doradztwo dla kadry zarządzającej i całych zespołów z branży kulinarnej oraz organizuje i pomaga zorganizować eventy na terenie całego kraju.

Kuba Steuermark

Swoją kulinarną przygodę formalnie rozpoczął na Florydzie, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Stamtąd wyjechał do West Sussex w Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów, a następnie trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. Potem pracował jako Szef Kuchni w Hiszpanii w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Kuchnia Kuby to kuchnia produktu, czyli gotowanie typu slow, beż żadnej, lub jedynie z krótką obróbką. Kuba wraz ze swoim projektem gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji, a następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia m.in. z kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy technik kulinarnych. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku. Od trzech lat jest gospodarzem kuchni w niedzielnym wydaniu programu Pytanie na Śniadanie na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ideą Comfort food. Prowadził ponad 150 programów

Joanna Ryciak

Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.

Sylwester Lis

Executive chef, trener kulinarny, laureat licznych konkursów kulinarnych z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w profesjonalnej gastronomii. Sylwester swoją karierę zaczynał w Limanowej i Zakopanem, skąd bierze się jego wielkie zamiłowanie do kuchni podhalańskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w najpopularniejszych restauracjach i pensjonatach aż sam zaczął nimi kierować. Jako executive chef kierował pracą tak uznanych miejsc jak m.in. Hotel & Termy Bukovina, Bachleda residence czy Hotel Belvedere, gdzie przez lata udało mu się zdobyć wiele nagród i wyróżnień, w tym również nadawanych przez przewodnik Gault&Millau. Przez ten czas miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni jak np.  Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Odbył również prestiżowe staże w gwiazdkowych restauracjach „Yosh”* w Stuttgard oraz „St. Hubertus”*** w San Cassiano. Jako najważniejsze sukcesy zawodowe wymienia pracę w roli Osobistego kucharza Ojca św. Franciszka podczas Dni Młodzieży w Krakowie, kolacje charytatywne dla księżnej Sary Ferguson w Stamarze, przyjmowanie najważniejszych osób w państwie m.in. prezydentów i premierów Aleksandra Kwaśniewskiego, Bronisława Komorowskiego, Leszka Milera czy dostojników kościelnych. Od 2010 roku Sylwester zajmuje się również szkoleniami dla profesjonalistów z sektora HoReCa.

Tomasz Królikowski

Szef kuchni, trener i doradca kulinarny. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał w Mediolanie i w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce. Stąd po 5 latach wyjechał do Wielkiej Brytanii pracując, a następnie szefując w prestiżowych instytucjach publicznych takich jak Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz British Library. Po powrocie do kraju pełnił obowiązki szefa w znanym warszawskim bistro i koordynował otwarcie restauracji w Royal Wilanów. Na co dzień, poza gotowaniem i warsztatami pisze dla magazynu kulinarnego Kukbuk, współpracuje z 2 Programem TVP i prowadzi pokazy kulinarne na międzynarodowych targach.

Małgorzata Bednarz

Socjolog, trener, manager gastronomii i certyfikowany coach. Z branżą gastronomiczną jest związana od 17 lat. Obecnie prowadzi firmę MWM PARTNERS, której misją jest pomaganie restauratorom w osiąganiu coraz wyższych zysków i satysfakcji z prowadzenia restauracji. Na co dzień analizuje raporty restauracji i doradza jak zwiększyć ich rentowność, opierając się na kluczowych wskaźnikach efektywności i tworzy programy naprawcze, które wyciągnęły z kryzysu niejedną restaurację. Prowadzi także merytoryczne szkolenia dla kadry zarządzającej sektora HoReCa. Specjalizuje się przede wszystkim w umiejętnościach miękkich, uwielbia tematy związane z motywacją. Prywatnie uwielbia spędzać czas w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Łukasz Jarema

41 letni manager  branży gastronomicznej, który swoje kilkunastoletnie doświadczenie zawodowe zdobywał w Polsce oraz poza granicami kraju. Szeroka perspektywa z jaką patrzy na gastronomię to zasługa pracy od przysłowiowego zmywaka, poprzez zdobywanie doświadczenia jako kucharz, kelner, skończywszy na eksponowanych stanowiskach managerskich. Do największych osiągnięć zawodowych należy zaliczyć m.in. realizację projektu ogólnopolskiej sieci kawiarni Columbus Coffee oraz obecnie realizowaną sieć cukierni Dobra Pączkarnia. Oprócz projektów sieciowych i szkoleniowych pozostaje udziałowcem i czynnym managerem popularnych restauracji z grupy walychrobrego.com  biorąc udział w budowaniu i realizacji ich strategii rozwoju. Praktykę zawodową łączy z wiedzą akademicką, jest m.in absolwentem programu MBA oraz studiów podyplomowych Zarządzanie w biznesie. Jest uczestnikiem wielu konferencji i spotkań branżowych, biorąc w nich aktywny udział. Z pasją tworzy strategie dla firm sektora gastronomicznego, które z olbrzymią dawką energii implementuje. Przede wszystkim praktyk i organizator, który w zrównoważony sposób dba o rozwój podległych zespołów.