Trenerzy

Poznaj kadrę Trenerów Akademii Inspiracji MAKRO i ucz się od najlepszych!

Kamil Paduch

Ekspert w świecie pizzy z ponad 15-letnim doświadczeniem, Pizzaiolo z certyfikatem nadanym przez di Enrico Fama. W wieku 24 lat otworzył swoją pierwszą pizzerię na warszawskiej Woli, zdobywając cenne doświadczenie w pracy z ciastem, prowadzeniu lokalu i tworzeniu autentycznych smaków. Pasja i chęć dzielenia się wiedzą doprowadziły go do uruchomienia działalności szkoleniowej, w której edukuje i inspiruje zarówno amatorów, jak i profesjonalistów do zgłębiania sztuki wypieku idealnej pizzy. Jego misją jest szerzenie wiedzy o włoskim rzemiośle w prosty i przystępny sposób – tak, aby każdy mógł nauczyć się przygotowywać doskonałe ciasto, odkrywać różnorodne style pizzy i tworzyć autentyczne smaki w domowych warunkach oraz profesjonalnych kuchniach. Nieustannie rozwija swój warsztat, szkoląc się u najlepszych i testując różne techniki wypieku. Jego warsztaty to nie tylko nauka, ale także doskonała okazja do integracji i budowania relacji przy wspólnym stole. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, podejściu opartemu na praktyce i łatwo przyswajalnym metodom nauki, Kamil pomaga zarówno hobbystom, jak i profesjonalnym kucharzom wejść na wyższy poziom sztuki pizzy.

Mateusz Suliga

Mateusz Suliga od początku swojej pracy zawodowej związany jest z Krakowem. Tutaj ukończył szkołę i tutaj stawiał pierwsze kulinarne kroki. Mnogość krakowskich restauracji pozwoliła mu na wybór między wieloma kuchniami, zarówno rodzimą kuchnią jak i szeroko pojętą kuchnią europejską. Na początku 2010 roku trafił do dynamicznie rozwijającej się restauracji hotelu Unicus, gdzie zdobywał wiedze na temat klasycznej kuchni francuskiej aż do 2015 kiedy został tam szefem kuchni. Wprowadził do menu kuchnie polską w nowoczesnym wydaniu i eksperymentował z rekonstrukcją kuchni dawnej. Za swoje menu zdobywał trzy lata pod rząd czapkę w prestiżowym przewodniku Gault Millau i brał udział we wszystkich edycjach Good France. W 2018 roku startował w największym polskim konkursie Noble Night. W tym samym roku został mu powierzony nowy projekt coraz szybciej rozwijającej się sieci Dobry Hotel. Został szefem kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace, oraz Trattorii DeGusti. W 2019 wystartował jako jeden z sześciu finalistów Bocuse d’Or Poland. W 2020 roku otworzył na nowo restauracje Unique Teste w hotelu Unicus Palace, której profilem od tej pory jest rekonstrukcja kuchni dawnej w nowoczesnym wydaniu. W 2021 roku został szefem kuchni Hotelu H15 Luxury Palace, jednego z najpiękniejszych obiektów w Polsce. W ramach tego projektu tworzyć będzie Bistro The Hours, oraz restauracje Arttesse, której menu będzie nawiązywać do historii polskiej i krakowskiej kuchni. Między 2022 a 2024 odbył staże w jedno, dwu i trzygwiazdowych restauracjach w Hiszpanii, między innymi w uznawanej za najlepszą na świecie Disfrutar (3 Michelin star) oraz, Cocina y Alma (2 Michelin star), Coque (2 Michelin star, green star), Arzak ( 3 Michelin star) W 2023 restauracja Artesse po roku funkcjonowania zostaje rekomendowana przez przewodnik Michelin. Równocześnie Mateusz zdobywa Chefs awarded Prix au Chef de l’Avenir, czyli tytuł kucharza przyszłości roku 2023, według Polskiej Akademii Gastronomicznej. W roku 2024 restauracja Artesse znów trafia do przewodnika Michelin, otrzymuje również tytuł kulinarnego Hermesa za najlepszą restaurację hotelową. Na początku 2025 roku prezydent miasta Krakowa wyróżnił Artesse jako jedną z restauracji mających wyjątkowy wkład w krakowską gastronomię.   

Patrycja Siwiec

Współautorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” i „Gościnność od kuchni”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Absolwentka The Court of Master Sommeliers oraz The Wines and Spirits Education Trust. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Jako akredytowany coach EMCC, trenerka i psycholog pomaga restauracjom i hotelom w udoskonalaniu doświadczenia gościa, usprawnia procesy wdrażaa ideę gościnności oraz szkoli pracowników. Ma głębokie przekonanie o tym, że dobra obsługa przekłada się na sukces biznesowy i wizerunkowy każdego miejsca, które świadczy usługi.

Adam Pawłowski

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Michel Moran

Francuski restaurator i mistrz kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Juror polskiej edycji MasterChef i MasterChef Junior. Na stałe mieszka w Polsce. Studiował w szkole hotelarstwa Jean Drouant. Praktyki zawodowe odbywał m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau, zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji Le Jardin oznaczonej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Od 2004 jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Bistro de Paris, mieszczącej się w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która otrzymała rekomendacje od Michelina w 2012 roku. W 2013 roku wydał swoją książkę kucharską szeroko recenzowaną w portalach internetowych. W 2006 roku został wyróżniony francuskim odznaczeniem narodowym Ordre du Mérite Agricole, przyznanym przez ministra rolnictwa Dominique’a Bussereau, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.

Marcin Czubak

Marcin Czubak swoje bogate i różnorodne doświadczenie kulinarne zdobył pracując jako szef kuchni w kraju i zagranicą, między innymi w: Pop Up Bistro, Restauracja Noc i Dzień, Restauracja Staromiejska, Kofeina Bistro (Katowice) oraz  Blythswood Square Hotel, Abode Glasgow, Lochgreen House Hotel czy Westerwood Hotel (Wielka Brytania). Przez prawie dwa lata był prywatnym kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Był finalistą Polskiej edycji TOP CHEF oraz finalistą reprezentującym Szkocję w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę „Le Cordon Bleu”. Od 2017 roku prowadzi kompleksowe szkolenia dla kucharzy, szefów kuchni oraz pomocy kuchennych w zakresie kuchni świata, kuchni nowoczesnej oraz tradycyjnej, a także z zakresu ogólnego funkcjonowania kuchni. Przeprowadził ponad 500 godzin szkoleniowych w lokalach gastronomicznych na terenie całego kraju. Jego szkolenia cechuje nie tylko nauka przygotowania potraw danej kuchni, ale także nauka apetycznej ekspozycji potraw oraz komponowania spójnego menu, dobranego do potrzeb lokalu oraz poziomu umiejętności kucharzy tworząc w ten sposób indywidulanie dobrane i niepowtarzalne szkolenia. Od 2021 w firmie Kolektyw Studio w ramach której prowadzi szkolenia, audyty i doradztwo dla kadry zarządzającej i całych zespołów z branży kulinarnej oraz organizuje i pomaga zorganizować eventy na terenie całego kraju.

Joanna Ryciak

Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.

Kuba Steuermark

Swoją kulinarną przygodę formalnie rozpoczął na Florydzie, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Stamtąd wyjechał do West Sussex w Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów, a następnie trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. Potem pracował jako Szef Kuchni w Hiszpanii w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Kuchnia Kuby to kuchnia produktu, czyli gotowanie typu slow, beż żadnej, lub jedynie z krótką obróbką. Kuba wraz ze swoim projektem gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji, a następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia m.in. z kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy technik kulinarnych. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku. Od trzech lat jest gospodarzem kuchni w niedzielnym wydaniu programu Pytanie na Śniadanie na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ideą Comfort food. Prowadził ponad 150 programów

Sylwester Lis

Executive chef, trener kulinarny, laureat licznych konkursów kulinarnych z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w profesjonalnej gastronomii. Sylwester swoją karierę zaczynał w Limanowej i Zakopanem, skąd bierze się jego wielkie zamiłowanie do kuchni podhalańskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w najpopularniejszych restauracjach i pensjonatach aż sam zaczął nimi kierować. Jako executive chef kierował pracą tak uznanych miejsc jak m.in. Hotel & Termy Bukovina, Bachleda residence czy Hotel Belvedere, gdzie przez lata udało mu się zdobyć wiele nagród i wyróżnień, w tym również nadawanych przez przewodnik Gault&Millau. Przez ten czas miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni jak np.  Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Odbył również prestiżowe staże w gwiazdkowych restauracjach „Yosh”* w Stuttgard oraz „St. Hubertus”*** w San Cassiano. Jako najważniejsze sukcesy zawodowe wymienia pracę w roli Osobistego kucharza Ojca św. Franciszka podczas Dni Młodzieży w Krakowie, kolacje charytatywne dla księżnej Sary Ferguson w Stamarze, przyjmowanie najważniejszych osób w państwie m.in. prezydentów i premierów Aleksandra Kwaśniewskiego, Bronisława Komorowskiego, Leszka Milera czy dostojników kościelnych. Od 2010 roku Sylwester zajmuje się również szkoleniami dla profesjonalistów z sektora HoReCa.

Tomasz Królikowski

Szef kuchni, trener i doradca kulinarny. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał w Mediolanie i w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce. Stąd po 5 latach wyjechał do Wielkiej Brytanii pracując, a następnie szefując w prestiżowych instytucjach publicznych takich jak Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz British Library. Po powrocie do kraju pełnił obowiązki szefa w znanym warszawskim bistro i koordynował otwarcie restauracji w Royal Wilanów. Na co dzień, poza gotowaniem i warsztatami pisze dla magazynu kulinarnego Kukbuk, współpracuje z 2 Programem TVP i prowadzi pokazy kulinarne na międzynarodowych targach.