Trenerzy

Poznaj kadrę Trenerów Akademii Inspiracji MAKRO i ucz się od najlepszych!

Adam Pawłowski

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, szef sommelierów restauracji Ed Red, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin). Autor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Marcin Czubak

Marcin Czubak swoje bogate i różnorodne doświadczenie kulinarne zdobył pracując jako szef kuchni w kraju i zagranicą, między innymi w: Pop Up Bistro, Restauracja Noc i Dzień, Restauracja Staromiejska, Kofeina Bistro (Katowice) oraz  Blythswood Square Hotel, Abode Glasgow, Lochgreen House Hotel czy Westerwood Hotel (Wielka Brytania). Przez prawie dwa lata był prywatnym kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Był finalistą Polskiej edycji TOP CHEF oraz finalistą reprezentującym Szkocję w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę „Le Cordon Bleu”. Od 2017 roku prowadzi kompleksowe szkolenia dla kucharzy, szefów kuchni oraz pomocy kuchennych w zakresie kuchni świata, kuchni nowoczesnej oraz tradycyjnej, a także z zakresu ogólnego funkcjonowania kuchni. Przeprowadził ponad 500 godzin szkoleniowych w lokalach gastronomicznych na terenie całego kraju. Jego szkolenia cechuje nie tylko nauka przygotowania potraw danej kuchni, ale także nauka apetycznej ekspozycji potraw oraz komponowania spójnego menu, dobranego do potrzeb lokalu oraz poziomu umiejętności kucharzy tworząc w ten sposób indywidulanie dobrane i niepowtarzalne szkolenia. Od 2021 w firmie Kolektyw Studio w ramach której prowadzi szkolenia, audyty i doradztwo dla kadry zarządzającej i całych zespołów z branży kulinarnej oraz organizuje i pomaga zorganizować eventy na terenie całego kraju.

Kuba Steuermark

Swoją kulinarną przygodę formalnie rozpoczął na Florydzie, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Stamtąd wyjechał do West Sussex w Anglii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów, a następnie trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. Potem pracował jako Szef Kuchni w Hiszpanii w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Kuchnia Kuby to kuchnia produktu, czyli gotowanie typu slow, beż żadnej, lub jedynie z krótką obróbką. Kuba wraz ze swoim projektem gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji, a następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia m.in. z kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy technik kulinarnych. Przeprowadził ponad 250 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku. Od trzech lat jest gospodarzem kuchni w niedzielnym wydaniu programu Pytanie na Śniadanie na TVP2, gdzie gotuje zgodnie ideą Comfort food. Prowadził ponad 150 programów

Joanna Ryciak

Pasję do gotowania odkryła już w dzieciństwie, ale miłość do kuchni azjatyckiej zrodziła się do niej w trakcie studiów w USA, gdzie miała okazję spróbować sushi i orientalnych smaków dostępnych w licznych knajpkach z Chinatown. Na drodze jej rozwoju i pasji do gotowania pojawił się mąż Piotr, z którym w 2005 roku otworzyli w Krakowie pierwszy prawdziwy sushi bar Edo, który serwował autentyczne japońskie sushi. Razem z załogą restauracji w trakcie licznych podróży doskonalili dania, poszerzali wiedzę i umiejętności. Wyjazdy do Japonii, Tajlandii, Wietnamu i Chin łączyła nie tylko z degustacjami jedzenia i poznawaniem smaków Azji, ale również z uczestnictwem w warsztatach gotowania. Kształcące podróże zaowocowały otwarciem azjatyckiej restauracji Edo Fusion, gdzie serwuje wybrane i ulubione dania z niemal całej Azji. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Gości, otworzyła siostrzane dla swoich restauracji delikatesy azjatyckie, w których oferuje produkty najwyższej jakości. Jak sama mówi: Wszystko zaczęło się z miłości do sushi i mojej połówki. Miałam to szczęście, że w miarę szybko odnalazłam swoją pasję i drogę.

Sylwester Lis

Executive chef, trener kulinarny, laureat licznych konkursów kulinarnych z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w profesjonalnej gastronomii. Sylwester swoją karierę zaczynał w Limanowej i Zakopanem, skąd bierze się jego wielkie zamiłowanie do kuchni podhalańskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w najpopularniejszych restauracjach i pensjonatach aż sam zaczął nimi kierować. Jako executive chef kierował pracą tak uznanych miejsc jak m.in. Hotel & Termy Bukovina, Bachleda residence czy Hotel Belvedere, gdzie przez lata udało mu się zdobyć wiele nagród i wyróżnień, w tym również nadawanych przez przewodnik Gault&Millau. Przez ten czas miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni jak np.  Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk, Andrzej Bryk, Rober Sowa czy Norbert Niederkofler. Odbył również prestiżowe staże w gwiazdkowych restauracjach „Yosh”* w Stuttgard oraz „St. Hubertus”*** w San Cassiano. Jako najważniejsze sukcesy zawodowe wymienia pracę w roli Osobistego kucharza Ojca św. Franciszka podczas Dni Młodzieży w Krakowie, kolacje charytatywne dla księżnej Sary Ferguson w Stamarze, przyjmowanie najważniejszych osób w państwie m.in. prezydentów i premierów Aleksandra Kwaśniewskiego, Bronisława Komorowskiego, Leszka Milera czy dostojników kościelnych. Od 2010 roku Sylwester zajmuje się również szkoleniami dla profesjonalistów z sektora HoReCa.

Tomasz Królikowski

Szef kuchni, trener i doradca kulinarny. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał w Mediolanie i w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce. Stąd po 5 latach wyjechał do Wielkiej Brytanii pracując, a następnie szefując w prestiżowych instytucjach publicznych takich jak Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz British Library. Po powrocie do kraju pełnił obowiązki szefa w znanym warszawskim bistro i koordynował otwarcie restauracji w Royal Wilanów. Na co dzień, poza gotowaniem i warsztatami pisze dla magazynu kulinarnego Kukbuk, współpracuje z 2 Programem TVP i prowadzi pokazy kulinarne na międzynarodowych targach.

Małgorzata Bednarz

Socjolog, trener, manager gastronomii i certyfikowany coach. Z branżą gastronomiczną jest związana od 17 lat. Obecnie prowadzi firmę MWM PARTNERS, której misją jest pomaganie restauratorom w osiąganiu coraz wyższych zysków i satysfakcji z prowadzenia restauracji. Na co dzień analizuje raporty restauracji i doradza jak zwiększyć ich rentowność, opierając się na kluczowych wskaźnikach efektywności i tworzy programy naprawcze, które wyciągnęły z kryzysu niejedną restaurację. Prowadzi także merytoryczne szkolenia dla kadry zarządzającej sektora HoReCa. Specjalizuje się przede wszystkim w umiejętnościach miękkich, uwielbia tematy związane z motywacją. Prywatnie uwielbia spędzać czas w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Łukasz Jarema

41 letni manager  branży gastronomicznej, który swoje kilkunastoletnie doświadczenie zawodowe zdobywał w Polsce oraz poza granicami kraju. Szeroka perspektywa z jaką patrzy na gastronomię to zasługa pracy od przysłowiowego zmywaka, poprzez zdobywanie doświadczenia jako kucharz, kelner, skończywszy na eksponowanych stanowiskach managerskich. Do największych osiągnięć zawodowych należy zaliczyć m.in. realizację projektu ogólnopolskiej sieci kawiarni Columbus Coffee oraz obecnie realizowaną sieć cukierni Dobra Pączkarnia. Oprócz projektów sieciowych i szkoleniowych pozostaje udziałowcem i czynnym managerem popularnych restauracji z grupy walychrobrego.com  biorąc udział w budowaniu i realizacji ich strategii rozwoju. Praktykę zawodową łączy z wiedzą akademicką, jest m.in absolwentem programu MBA oraz studiów podyplomowych Zarządzanie w biznesie. Jest uczestnikiem wielu konferencji i spotkań branżowych, biorąc w nich aktywny udział. Z pasją tworzy strategie dla firm sektora gastronomicznego, które z olbrzymią dawką energii implementuje. Przede wszystkim praktyk i organizator, który w zrównoważony sposób dba o rozwój podległych zespołów.

Adam Chrząstowski

Z wykształcenia filozof. Zawodowy kucharz i szef kuchni, który zdobywał doświadczenie w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach Bristol, Sheraton i Rialto. Był szefem kuchni restauracji Tropikana i Hunters w Szanghaju. Współtwórca restauracji Ancora i Ed Red. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +.  W 2011 roku główny konsultant kulinarny Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. Szkoli i doradza dla branży HoReCa.

Agnieszka Jasińska

Fotograf, kucharz, trener i pedagog. Wydała samodzielnie swoją autorską książkę „Kulinarne Nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” oraz liczne ebooki kucharskie na indywidualne zamówienia prywatnych firm. Zajmuje się fotografią kulinarną i współpracuje z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej np. „Moje gotowanie”. Skończyła międzynarodowe kursy kulinarny min. we Włoszech w ICI (Italina Culinary Institute) oraz liczne kursy w Polsce. Prowadzi warsztaty fotograficzne, kulinarne oraz pokazy gotowania na terenie całej Polski.