Trenerzy

Poznaj kadrę Trenerów Akademii Inspiracji MAKRO i ucz się od najlepszych!

Maciej Możejko

Współzałożyciel i współwłaściciel piekarnio-cukierni bakeMAnia, która stała się najlepiej ocenianą piekarnio-cukiernią w swoim regionie. Posiada prawie 15 letnie doświadczenia w optymalizacji procesów biznesowych i redukcji kosztów - Six Sigma Black Belt, Lean Management ekspert. Ma 20 lat doświadczenia w sprzedaży, oraz negocjacjach biznesowych. Konsultant Makro, który miał okazję przeprowadzić doradztwo dla ponad 100 naszych Klientów. 

Mikołaj Nowak

Instruktor i międzynarodowy sędzia barmański, pasjonat miksologii koktajli. Reprezentant FBA na terenie Polski. Doświadczenie barmańskie zdobywał w Polsce i USA. Prowadzi Cocktail System - firmę organizującą i obsługującą bary na największych wydarzeniach w kraju.

Lech Góra

Lech Góra jest związany z zawodem barmana od prawie 20 lat. Od 18 roku życia zaczął amatorsko trenować flair i brać udział w zawodach w całej Polsce, prowadził również szkolenia w tym zakresie. Swoją ścieżkę zawodową zaczął jako barback w warszawskim klubie, pracował jako barman i starszy barman w warszawskich restauracjach i klubach oraz współpracował ze znanymi markami alkoholi podczas wielu eventów w Polsce i za granicą . Przez prawie 5 lat prowadził sklep z wyspecjalizowanymi alkoholami. Obecnie jest odpowiedzialny za kartę cocktaili oraz prowadzenie baru w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Tomasz Noga

Specjalista ds. wina, Sommelier. Doświadczenie zawodowe zdobywał zarówno podczas kilkunastoletniej pracy w Makro jako Specjalista ds. wina i kierownik działu alkohole, a także w restauracji Guccio Domagoj. Wiedzę teoretyczną pogłębiał podczas wielu podróży enoruturystycznych po większości krajów Europy, a także Australii. Od kilku lat trener w Akademii Inspiracji Makro, gdzie prowadzi zarówno szkolenia dla klientów Makro jak i podnoszące kwalifikacje dla pracowników. Zdobytą wiedze i doświadczenie potwierdzona międzynarodowym certyfikatem Wine & Spirits Education Trust. Pasjonat wina, podróży i dobrej kuchni.

Jan Filipczyk

Szef kuchni i współwłaściciel Restauracji Cichy Potok, Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej od lat związany z regionalną kuchnią małopolski i podhala. Zwycięzca konkrusu O złote Euro Zakopane 2001. Po ukońeczniu technikum gastronomicznego w Krakowie praktykował u znanych w stolicy Małopolski szefów takich jak Michael Canoo czy Joseph Seeletso po czym zdobywał doświadczenie zawodowe w Luxemburgu (Restauracja Nova Osada), Mideltoon (restauracja Big Cup) i Kijowie po czym wrócił do Krakowskiego ART Hotel Niebieski *****. Obecnie oprócz prowadzenia własnej restauracji realizuje się w roli trenera i jurorwa konkursów kulinarnych.

Marcin Włodarczyk

Absolwent studiów magisterskich Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, i studiów podyplomowych Wydziału Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Od 2001 roku związany z branżą hotelarsko - gastronomiczną. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach i hotelach pracując na wszystkich stanowiskach związanych z obsługą Gościa m.in. kelner, barman, kierownik restauracji czy manager gastronomii. Współpracował z firmami zajmującymi się sprzedażą i dystrybucją wina jako Specjalista ds. Win. Od 2013 nieprzerwanie trener szkoleniowiec m. in. dla Krakowskiej Szkoły Restauratorów (w zakresie prowadzenia kursów, szkoleń czy warsztatów: kelnerskich, barmańskich, baristycznych, sommelierskich, i zarządzania w gastronomii), od 2019 właściciel firmy szkoleniowej Akademia Sztuki Restauracyjnej. Certyfikowany audytor, ponadto uczestniczył w otwarciu kilkunastu restauracji na terenie całego kraju, tworząc standardy i procedury jakościowe. Autor artykułów w prasie branżowej „Poradnik Restauratora”. Sędzia konkursów kelnerskich m.in. czterokrotnie w Krakowskim Biegu Kelnerów, a także juror w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” - Biznesplan mojej firmy.

Krzysztof Żurek

Od zawsze związany z Krakowem, skąd pochodzi i na stałe mieszka. Z wykształcenia kucharz, z zamiłowania kucharz. Należy do pokolenia, które zmieniało kształt i sposób myślenia o polskiej gastronomii. Przygodę z nowoczesną kuchnią rozpoczął w Restauracji pod Różą, gdzie miał okazję współpracować z Alfredo Chiocchetti, jego mistrzem i przewodnikiem. Doświadczenie zdobywał w wielu innych renomowanych restauracjach w całej Polsce, w tym między innymi w Restauracji Concept Warszawa, Monopol Katowice, Restauracji Biblioteka Warszawa, Monopol Wrocław, Concept13 w warszawskim DH Vitkac. Praktykę zdobywał równocześnie poza graniacmi Polski, u boku najlepszych kucharzy w takich renomowanych restuaracjach jak Pichler Bolzano, Al Bersagliere Mantua czy Onice Florencja. Wszystkie mogące pochwalić się rekomendacją przewodnika Michelin. Bardzo ceni różnorodność i jakość włoskich produktów. Lubi łamać standardy, prowokować odważnymi zestawieniami smaków, których nieustannie poszukuje.

Tomasz Habdas

Z wykształcenia ekonomista, który już w trakcie studiów wiedział, że najbardziej interesują go liczby oraz funkcjonowanie firmy jako żywego organizmu. Karierę zawodową rozpoczął w korporacji ale po trzech latach pracy w centrali banku postanowił założyć własną firmę i tak rozpoczęła się jego przygoda z gastronomią, która trwa do dzisiaj. Przez ponad sześciu lat prowadził w Warszawie dwie klubokawiarnie. Dodatkowo w 2016 roku zapoczątkował projekt „Liczby na talerzu”- platformę do dzielenia się wiedzą z zakresu zarządzania lokalem gastronomicznym od strony przychodowej ale i kosztowej. Od 2017 roku „Liczby na talerzu” poszerzyły swój zakres o szkolenia, sesje warsztatowe i przede wszystkim, konsultacje indywidualne pomagające innym restauratorom w uporządkowaniu firmy. Zawsze powtarza, że każdy właściciel powinien znać swoje liczby, dlatego też duży nacisk w pracy kładzie na odpowiednie raportowanie oraz analizowanie wyników finansowych oraz wyciąganie z tego odpowiednich wniosków. Jego drugie życie to góry - od pieszych wycieczek, przez wspinaczkę aż po trekking wysokogórski. To w jaki sposób kształtują człowieka góry, również znajduje swój wydźwięk w pracy o czym często opowiada innym w trakcie prelekcji i spotkań motywacyjnych. Pasja rozwija i dodaje skrzydeł do działania.